Śledzie w winie po staropolsku
Śledzie jako nieodzowny element wigilijny to już tradycja. U nas śledzie bardzo często są w rożnych odmianach, a te towarzysza nam od kilku lat, odkąd dostałam książkę Kuchnia Polska Zofii Zawistowskiej, bo przepis na te śledzie pochodzi właśnie z niej. Proste, pyszne, aromatyczne.
Śledzie po staropolsku w sosie z wina
- 6-8 śledzi matias
- 3 cebule
- 2 łyżki musztardy
- 1/3 szklanki oleju
- 2 male jabłka
- 1/2 szklanki octu
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 liście laurowe pokruszone
- pieprz do smaku
- cukier do smaku
Śledzie wymoczyć, odsączyć i pokroić w dzwonka. Ułożyć w słoju, przesypując każdą warstwę pokruszonym listkiem laurowym, pokrojoną w piórka cebulą, utartym jabłkiem i ziarnami pieprzu. Przygotować sos łącząc musztardę, olej, wino i ocet, przyprawić cukrem, zalać nim śledzie i zakręcić.
Śledzie przygotowane w ten sposób można przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie.
U mnie śledzie na wigilię muszą być obowiązkowo. Zawsze robię jedne z jakiegoś przepisu nowego, a drugie już z wypróbowanego. Twoja wersja na śledzie zapowiada się smakowicie. Piękny talerzyk :)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo, u nas śledzie królują i ciągle staram się robić nowe.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o informację czy tę zlewę należy zagotować?
nie, nic nie gotujemy. składniki zalewy łączymy tylko ze sobą.
UsuńJaki jest minimalny czas 'przechowywania' ich w tej zalewie, by nabrały smaku?
OdpowiedzUsuńOd 24-48h. Tyle wystarczy.
UsuńA może być ocet jabłkowy?Czy to bez znaczenia jaki?
OdpowiedzUsuńobawiam się że ocet winny może być zbyt ostry. wino jest jednak do picia i jest łagodne. ale proszę spróbować np na probie 1 śledzia a nuż sie uda.
Usuńchciałabym zrobić, ale nie wiem ile tego cukru dodać i jaką musztardę bo są różne? a przepis wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJa daje musztardy różne. Może być lagodana sarepska, miodowa, może być jakaś z ostrzejszych np krymska czy dijon. Osobiście daje najczęściej Dijon. Co do cukru to w trakcie mieszania należy zalewe robowac i dac tyle cukru by.nie była zbyt kwaśna od wina i oct. Ma byc słodko kwasna. Np 1-2 łyżeczki. Trzeba próbowac tymbardziej ze sledzie puszcza jeszcze swoj słonawy smak więc cukier ma to zalagodzic. Zresztą po kilku godzinach można spróbować i ewentualnie doprawic cukrem lub uzupełnić o dodatkowe wino.liczy się twój smak.
Usuń