Zupa rybna bouillabaisse Julii Child

Bouillabaisse jest prowansalska zupą rybną. Julia w swej książce podkreśla znaczenie jej prostoty - bulionu wzbogaconego owocami morza i typowymi dla tego regiony smakami: czosnkiem, szafranem, oliwą z oliwek i pomidorami. Zupa jest znakomita i często będę do niej wracać.
Zupę przedstawiam z moimi zmianami. Nie miałam skorupek z krewetek, czy świeżych małży, których radzi użyć Julia, wiec dodałam do zupy gotową mieszankę owoców morza. Mimo to było pyszne. 


Zupa rybna bouillabaisse Julii Child
  • 1 cebula 
  • por 
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 duże dojrzałe pomidory lub passata 1 szklanka 
  • 1 l wody 
  • pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki tymianku lub bazylii
  • szczypta szafranu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka soli 
  • opakowanie mieszanki owoców morza 

Cebule pokroić w kostkę, pora – białą część pokroić drobno. Rozgrzać olej w wysokim garnku na średnim ogniu, dodać cebulę i por i smażyć, aż zmiękną. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do garnka i smażyć przez minutę, aż pachnące, następnie dodać pomidory pokrojone w kostkę albo passatę, wodę zioła, szafran, sól. Ja dałam zarówno pomidory jak i passate. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, tak aby bulion gotował się powoli bez bulgotania. Gotować 30 minut. 
Po tym czasie dodać owoce morza i gotować na wolnym ogniu, ok 5-7 minut. Doprawić zupę pieprzem, solą albo ostrą papryką. Posypać pietruszką. Podawać z chlebem.




12 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam zupy rybnej, chyba kiedyś sie skuszę bo ciekawa jestem smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi smakuje chociaz typowo rybna nei jest bo ma tylko owoce morza.

      Usuń
  2. Bardzo się cieszę z tego przepisu :). W tym roku mam zorganizować "sylwestra" U siebie pod wiatą, więc taka zupa dla wielbicieli owoców morza będzie w sam raz .
    Pozdrawiam i życzę wielu ciekawych pomysłów kulinarnych w NOWYM ROKU :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję ze impreza sie udała a zupa smakowała. pozdrawiam.

      Usuń
    2. Przepraszam, że dopiero dziś robię wpis, ale ten czas szybko ucieka!
      Zupa była rewelacyjna!!!! A za tydzień szykuje się kolejna impreza, więc szukam ponownie inspiracji u Ciebie.
      Pozdrawiam serdecznie :))))

      Usuń
  3. Bardzo często robię zupę rybną z podobnych składników, dodaję kilka rodzajów ryby, ostatnio andrzejkowe spotkanie uwieńczyła z powodzeniem, cmokali nawet przeciwnicy owoców morza.Pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez muszę ją częściej robic bo jest pyszna.

      Usuń
  4. Wygląda przepysznie! Zjadłabym... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa super!!!!Dziękuję za inspiracje!!!
    Pozdrawiam
    Berenika

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger