Zupa rybna bouillabaisse Julii Child
Bouillabaisse jest prowansalska zupą rybną. Julia w swej książce podkreśla znaczenie jej prostoty - bulionu wzbogaconego owocami morza i typowymi dla tego regiony smakami: czosnkiem, szafranem, oliwą z oliwek i pomidorami. Zupa jest znakomita i często będę do niej wracać.
Zupę przedstawiam z moimi zmianami. Nie miałam skorupek z krewetek, czy świeżych małży, których radzi użyć Julia, wiec dodałam do zupy gotową mieszankę owoców morza. Mimo to było pyszne.
Zupę przedstawiam z moimi zmianami. Nie miałam skorupek z krewetek, czy świeżych małży, których radzi użyć Julia, wiec dodałam do zupy gotową mieszankę owoców morza. Mimo to było pyszne.
Zupa rybna bouillabaisse Julii Child
- 1 cebula
- por
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 3 duże dojrzałe pomidory lub passata 1 szklanka
- 1 l wody
- pietruszka
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki tymianku lub bazylii
- szczypta szafranu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka soli
- opakowanie mieszanki owoców morza
Cebule pokroić w kostkę, pora – białą część pokroić drobno. Rozgrzać olej w wysokim garnku na średnim ogniu, dodać cebulę i por i smażyć, aż zmiękną. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do garnka i smażyć przez minutę, aż pachnące, następnie dodać pomidory pokrojone w kostkę albo passatę, wodę zioła, szafran, sól. Ja dałam zarówno pomidory jak i passate. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, tak aby bulion gotował się powoli bez bulgotania. Gotować 30 minut.
Po tym czasie dodać owoce morza i gotować na wolnym ogniu, ok 5-7 minut. Doprawić zupę pieprzem, solą albo ostrą papryką. Posypać pietruszką. Podawać z chlebem.
nigdy nie jadłam zupy rybnej, chyba kiedyś sie skuszę bo ciekawa jestem smaku
OdpowiedzUsuńmi smakuje chociaz typowo rybna nei jest bo ma tylko owoce morza.
UsuńBardzo się cieszę z tego przepisu :). W tym roku mam zorganizować "sylwestra" U siebie pod wiatą, więc taka zupa dla wielbicieli owoców morza będzie w sam raz .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę wielu ciekawych pomysłów kulinarnych w NOWYM ROKU :))))
mam nadzieję ze impreza sie udała a zupa smakowała. pozdrawiam.
UsuńPrzepraszam, że dopiero dziś robię wpis, ale ten czas szybko ucieka!
UsuńZupa była rewelacyjna!!!! A za tydzień szykuje się kolejna impreza, więc szukam ponownie inspiracji u Ciebie.
Pozdrawiam serdecznie :))))
Bardzo często robię zupę rybną z podobnych składników, dodaję kilka rodzajów ryby, ostatnio andrzejkowe spotkanie uwieńczyła z powodzeniem, cmokali nawet przeciwnicy owoców morza.Pyszny przepis
OdpowiedzUsuńja tez muszę ją częściej robic bo jest pyszna.
UsuńWygląda przepysznie! Zjadłabym... :)
OdpowiedzUsuńciesze sie i pozdrawiam.
UsuńZupa super!!!!Dziękuję za inspiracje!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Berenika
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Pozdrawiam.
Usuń