Zupa z gęsi z gołąbkiem
Jakiś czas temu proponowałam wam rozebranie gęsi na części i zrobienie z niej potraw, których do tej pory nie robiliście. Ja tak zrobiłam i dzięki temu powstała taka oto wersja rosołu na gęsi z gołąbkiem zawijanym w liść włoskiej kapusty, w środku z mięsem i kaszą. Propozycja idealna na świąteczny obiad.
Zupa z gęsi z gołąbkiem
wywar:
- skrzydła, szyja, podroby z gęsi, kręgosłup
- 2-3 marchewki
- seler duży
- pietruszka duża
- natka pietruszki
- wiązka świeżego lubczyku
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- sól
- pieprz
farsz:
- cebula
- mała główka kapusty włoskiej
- 100 g kaszy gryczanej (torebka)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Mięso z gęsi razem z włoszczyzną, liściem laurowym, zielem, natką, lubczykiem zalać wodą i ugotować wywar na wolnym ogniu przez 2h. Przecedzić go. Doprawić wg smaku jakbyśmy doprawiali rosół.
Ugotować na sypko kasze. Kapustę włoską lekko obgotować w gorącej wodzie przez kilka minut ok 5-7. Odstawić do ostudzenia. Następnie delikatnie zdjąć liście i ułożyć na talerzu.
Cebule i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na łyżce masła. Mięso z gęsi oddzielić od kości, zmielić w maszynce do mielenia, wymieszać z kaszą. Dodać do mięsa i kaszy cebulę z czosnkiem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz zawinąć w liście kapusty, formując małego pulpeta. Na środku talerza ułożyć pulpeta w kapuście, wlać zupę. Udekorować świeżą pietruszką.
mmmmm pyszny obiad! z ogromną chęcią bym do ciebie na taki wpadła!:)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo!!!
UsuńPierwszy raz widzę taki sposób podania gołąbka, ależ to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńMam gęś, będzie rosól na Nowy Rok , może i gołąbek? Kuszące niezwykle
ciesze sie polecam. pozdrawiam.
Usuń