Dietetyczne mocno czekoladowe ciasto - montignac
Dieta większości kojarzy się z restrykcyjnym jedzeniem, nudnym, smutnym, bez smaku i wyrazu, pozbawionym przyjemności deserów. Tymczasem dobra dieta jest nie tylko syta, ale kolorowa, pełna różnorodnych składników, przyjemna dla duszy i ciała i nie stroni od słodkości, których nasz organizm tez potrzebuje. Dlatego przedstawiam wam ciasto, które co prawda do słodkich nie należy, bo dzięki dużej dawce czekolady jest mocno czekoladowe, ale dla cierpiących na brak w diecie słodkości zapewni im odpowiednia jej dawkę i zaspokoi czekoladowy głód, bez obaw że się słodko zgrzeszyło. Ciasto zgodne z dietą Motignaca. Przepis z książki "Schudnij z montignakiem".
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 300 g czekolady o zawartości min. 70% kakao
- 25 ml rumu
- pomarańcza
- 2 łyżki fruktozy
- 6 jajek
- sól morska
Piekarnik rozgrzać do 250 st. Formę o wymiarach 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Kawę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. W garnuszku rozgrzać niewielka ilość wody. Czekoladę połamać, włożyć do miski, miskę położyć nad garnuszkiem z gorącą wodą, mieszając rozpuścić w tzw. "kąpieli wodnej". Dodać rum, fruktozę i kawę, wymieszać.
Pomarańczę umyć, zetrzeć skórkę. Połowę startej skórki dodać do czekolady.
Jajka podzielić na żółtka i białka. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Żółtka dodać do czekolady, wymieszać na jednolitą masę. Dodać piane, ostrożnie wymieszać łopatką, uważając aby nie opadła. Masę wlać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, posypać resztą startej skórki.
Zupełnie bez mąki? Ale czad! ;D
OdpowiedzUsuńJak to cudownie brzmi w jednym zdaniu słowo "dieta" i "czekolada" <3
OdpowiedzUsuńDietetyczne i czekoladowe :-) Chyba wiem co zrobię w weekend :-) Jakie ciasto jest w smaku? Nie jest zbyt mdłe od tej ilości czekolady?
OdpowiedzUsuńLubię takie mocno czekoladowe ciasta, takie, że aż 'zamulają' ;) Do tego pomarańcze, ideał. I bez mąki!
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo mocno czekoladowe ! A jakie zbite - koniecznie muszę zrobić ;)
OdpowiedzUsuńI kto powiedział, że dietetyczne nie może smakować! Pycha, lubię takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńObłędnie czekoladowe ciasto :)
OdpowiedzUsuń300 g czekolady. Baaardzo dietetyczne:), ale na pewno pyszne. Zwłaszcza z tą pomarańczą lubie połączenie. Musze zrobić
OdpowiedzUsuńtak bo to czekolada gorzka powyzej 70% a taka jest dozwolona. poza tym tego ciasta nie je sie na raz, my w 3 osoby mielismy go na 3 dni.
UsuńMam tą książkę, ale przepisu jeszcze nie wypróbowałam. Apetycznie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńile ma kacl w 100 g?Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńo kurcze ale ciężkie pytanie.. nigdy nie liczyłam takich rzeczy. sięgnęłam do programów w internecie i po dodaniu wszystkich składników przy 1 kg ciasta jaki z tych proporcji wychodzi wyszło ze 100 g ciasta ma okolu. 150 kcal ale nie jestem tego pewna. dla meni ważne ze nie ma w cieście cukru, mąki czyli najbardziej tuczącego połączenia.
Usuńty chyba nie wiesz co to jest fruktoza!!!!!to wlasnie ona jest tuczaca nie mowiac o tym ze w ogole nie przyswajalna przez organizm!!!!
OdpowiedzUsuńjak sie już o czymś pisze to sie powinno nie naginać faktów pod swoje teorie. fruktoza jest przyswajalna przez organizm człowieka ale wolniej niz cukier czy glukoza, po za tym jest cukrem owocowym nie przetworzonym, nietuczącym tak jak zwykły cukier. dwa - fruktozy nie jemy na łyzki jak zwykłego cukru, bo w większej ilości może spowodować problemy zdrowotne, ale zalecany jest w diecie dla diabetyków jako produkt zastępczy cukru wiec szkodliwy nie jest. wiec jesli dodamy go do ciasta w celu osłabienie smaku gorzkiej czekolady nic sie nam nie stanie. ba jest zdrowsza niz syrop glukozowo-frutkozowy którym słodzi sie juz wszystko co sie produkuje a przerz który się tyje.
Usuńczekolada = 3* 500 kcal
Usuńrum = ok. 50 kcal
pomarańcza = 100 kcal
jajka = 6 * 80 kcal
fruktoza = 2 * 60 kcal
kawy i soli nie liczę bo to kilka kalorii
Całe ciasto ma ok. 2250 kcal. Teraz kaloryczność porcji zależy na ile kawałków pokroimy ciasto. Jeśli na 8 porcji - kawałek będzie miał 280 kcal.
Pytanko takie, czy jest możliwość zamiany rumu na inny alkohol bądź całkowite go wyłączenie z przepisu ?
OdpowiedzUsuńmożna użyć każdego alkoholu niekoniecznie rumu, albo w ogóle go nie dawać i zastąpić go np sokiem pomarańczowym..
Usuńto może jaki alkohol byłby najlepszy zamiast rumu?? czy to nie będzie miało wpływu na smak ciasta bo jednak rum jest charakterystyczny :)
Usuńjeśli nie masz rumu to daj inny kolorowy alkohol, np metaxa, whisky, baylis, wiśniówka, tylko w mniejszej ilości, on i tak wyparuje a ma dodać tylko smak ciastu.
UsuńRobiłam z 1/2 porcji, ciasto wyszło przepyszne! Jedynym minusem było to, że długo nie mogłam go dopiec - piekłam ok. 20 min, a środek wciąż był niedopieczony. Ale nawet mimo tego smakuje super :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Marta
Czy skórka pomarańczowa nie powoduje goryczki?
OdpowiedzUsuńabsolutnie nie.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńmożna użyć ksylitolu zamiast fruktozy?
oczywiście proszę spróbować.
UsuńNaprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń