Domowy ekstrakt waniliowy
Właśnie się zorientowałam ze na blogu brak podstawowego
przepisu, który jako składnik bardzo często wykorzystywany jest przeze mnie do
słodkich wypieków. Chodzi oczywiście o ekstrakt waniliowy. Używam go od kilku
lat i jego moc, aromat w żaden sposób nie można porównać do kupnych buteleczek, czy tak popularnego u nas cukru wanilinowego.
Zrobienie go jest dziecinnie proste, a wychodzi taniej
niż kupno gotowego. Można go trzymać przez wiele miesięcy i jak wódka się nie
psuje, a wręcz przeciwnie aromat jego się zwiększa. Ekstrakt stosuje się do aromatyzowania ciast i
deserów, co serdecznie polecam.
Domowy ekstrakt waniliowy
- 250 ml wódki czystej albo spirytusu
- 3-4 laski wanilii
- wyparzona butelka
Laski wanilii przecinamy na pół i wkładamy do butelki.
Wlewamy wódkę, zakręcamy butelkę i mocno potrząsamy. Ekstrakt odstawiamy do
szafki lub spiżarki (nie może to być miejsce z dostępem do promieni
słonecznych) na kilka tygodni i co jakiś czas energicznie potrząsamy butelką.
Ekstrakt jest gotowy do użycia po miesiącu, ale lepiej poczekać kolejny miesiąc
- wtedy nabierze właściwego aromatu. Z czasem można dolewać wódki i dokładać kolejne laski. Im więcej lasek wanilli damy na początek tym intensywniejszy ekstrakt otrzymamy.
domowy najlepszy!
OdpowiedzUsuńlepszy od kupnego:)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł, zrobię z pewnością :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam -H.
Świetna sprawa, dobrze wiedzieć, że to takie proste :) Jakiś czas temu odstraszyła mnie nieco cena 30 zł za malutką buteleczkę, więc chętnie zrobię to sama, taniej :)
OdpowiedzUsuń