Domowy gyros z frytkami

Domowy fast food w 15 minut? Tak to możliwe. W dodatku zdrowy bo bez sztucznych, gotowych mieszanek przyprawowych czy dań z torebki. Chcę wam udowodnić, że nie trzeba kupować takich produktów, bo taki posiłek w domu własnoręcznie wykonany od A do Z jest równie  szybki, łatwy i o wiele smaczniejszy.
Kompozycje mieszanki przyprawowej gyros wykorzystałam od córki, która z taką przyprawę ostatnio przygotowała sałatkę. W sklepie przeczytała skład gotowej mieszanki, a w domu w oparciu o zioła i przyprawy skomponowała swoją własną przyprawę gyros. A skoro ona umie to wy też.
Zamiast piersi z kurczaka jako mięso możecie wykorzystać także karczek.


Domowy gyros z frytkami
  • 2 piersi z kurczaka
  • olej do smażenia
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • frytki
  • sałatka
  • sos jogurtowy
przyprawa gyros (na 2 piersi):
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej czerwonej papryki 
  • 1/2 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 
  • 1/2 łyżeczki mięty
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy (utłuczona w moździerzu)
  • szczypta soli (ok 1/3 do 1/2 łyżeczki)
sałatka:
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • marchewka
  • papryka czerwona
  • łyżka pestek dyni
  • świeżo zmielony pieprz 
sos jogurtowy:
  • 200 ml jogurtu (najlepiej gesty, który się nie rozpłynie)
  • ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonej mięty
  • łyżeczka natki pietruszki
  • świeżo mielony pieprz


Składniki przyprawy gyros wymieszać w misce.



Sos. Jogurt powinien być gęsty dzięki czemu nie spłynie na dno sałatki. Ja miałam normalny i tak się niestety właśnie stałoW miseczce wymieszać jogurt z przeciśniętym czosnkiem, miętę, natkę pietruszki, pieprz do smaku. Można dodać łyżkę majonezu jeśli ktoś lubi. 

Sałatkakapustę pekińską poszatkowaćpomidory i paprykę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać warzywa ze sobądodać pestki dyni, doprawić pieprzem i odrobiną soli.  

Piersi kurczaka pokroić w paski. Wymieszać dokładnie z przyprawą gyros i łyżeczka oleju sezamowego (jeśli nie macie można pominąć ten składnik). Odstawić mięso na kilka godzin do lodówki, ale jeśli macie mało czasu to można także usmażyć od razu na oleju. Usmażone mięso odsączyć z oleju, podać na talerzu z frytkami, sałatką i sosem jogurtowym.  


8 komentarzy:

  1. Często robię takie danie.Zazwyczaj frytki zamieniam na ryż i też jest bardzo dobre także polecam taki obiad jest szybki i smaczny:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale narobiłaś mi smaku ! Przeapetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię taki domowy gyros ;) u mnie najczęściej z polędwiczki wieprzowej :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobre, bo domowe, to jedna z tych potraw pod nazwą "wiem,co jem".

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja taki poproszę natentychmiast! Ale mi smaka narobiłaś!!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam już z Twojego przepisu dwa razy,bardzo rodzinie smakuje , u mnie sos tzatziki - pyszota:) ,pozdrawiam Bożena.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger