Korzenne muffinki z ciastkiem
Co prawda święta już za nami ale takie babeczki można upiec
nawet teraz w karnawale. A zamiast pierniczków można dodać np korzenne
ciasteczka. Babeczki z tym kremem są idealne na każdą okoliczność, a dla dzieci z takim pierniczkiem lub ciasteczkiem będą świetnym deserem. Polecam.
Korzenne muffinki z ciastkiem
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 1 jajko
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżki przyprawy do piernika (lub innej korzennej)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1/2 łyżki sody oczyszczonej
- 1/2 kostki masła miękkiego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 200 g serka twarogowego naturalnego delikatnego
- pierniczki w kształcie Mikołajów lub inne (z tego przepisu)
Rozgrzej piekarnik do 180°. Do formy na muffinki włóż
papilotki.
W miski, wymieszaj trzepaczką olej, cukier i miód, a
następnie dodaj ubite jajko, aż dobrze się wszystko wymiesza. W drugiej misce
wymieszaj przesianą mąkę, przyprawę do piernika, cynamon, sól. Suche składniki
dodaj do mokrych, wymieszaj aż dobrze się wszystko połączy. Na koniec wlej
gorącą wodę i dodaj sodę. Jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Wypełnij foremki do 2/3 wysokości i piecz przez 25 minut lub
do momentu, aż wykałaczka wychodzi z nich czysta. Odstaw do ostygnięcia.
Krem. W dużej misce ubij masło aż będzie puszyste. Dodaj
cukier puder, serek i cynamon. Wymieszaj wszystko dokładnie mikserem. Masę włóż
do rękawa cukierniczego i wyciśnij dekoracyjnie na każdą babeczkę. W środek
wciśnij po pierniczku. Odstaw do lodówki.
ale śliczności ;))
OdpowiedzUsuńNas korzenne aromaty kuszą przez cała zimę, nie tylko w Święta :)
OdpowiedzUsuńSmakowite muffinki - zapisuję przepis.
Pozdrawiam serdecznie.
Śliczne. A ja bardzo lubię korzenne smaki :)
OdpowiedzUsuń