Korzenne muffinki z ciastkiem

Co prawda święta już za nami ale takie babeczki można upiec nawet teraz w karnawale. A zamiast pierniczków można dodać np korzenne ciasteczka. Babeczki z tym kremem są idealne na każdą okoliczność, a dla dzieci z takim pierniczkiem lub ciasteczkiem będą świetnym deserem. Polecam.


Korzenne muffinki z ciastkiem

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki przyprawy do piernika (lub innej korzennej)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
krem:
  • 1/2 kostki masła miękkiego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g serka twarogowego naturalnego delikatnego 
  • pierniczki w kształcie Mikołajów lub inne (z tego przepisu

Rozgrzej piekarnik do 180°. Do formy na muffinki włóż papilotki. 
W miski, wymieszaj trzepaczką olej, cukier i miód, a następnie dodaj ubite jajko, aż dobrze się wszystko wymiesza. W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę, przyprawę do piernika, cynamon, sól. Suche składniki dodaj do mokrych, wymieszaj aż dobrze się wszystko połączy. Na koniec wlej gorącą wodę i dodaj sodę. Jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Wypełnij foremki do 2/3 wysokości i piecz przez 25 minut lub do momentu, aż wykałaczka wychodzi z nich czysta. Odstaw do ostygnięcia.


Krem. W dużej misce ubij masło aż będzie puszyste. Dodaj cukier puder, serek i cynamon. Wymieszaj wszystko dokładnie mikserem. Masę włóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij dekoracyjnie na każdą babeczkę. W środek wciśnij po pierniczku. Odstaw do lodówki


3 komentarze:

  1. Nas korzenne aromaty kuszą przez cała zimę, nie tylko w Święta :)
    Smakowite muffinki - zapisuję przepis.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne. A ja bardzo lubię korzenne smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger