Orzeszki z ciecierzycy dietetyczne - montignac

Czymże byłoby odchudzanie, gdyby nie można było czegoś przekąsić, co nie będzie surową marchewką albo selerem naciowym. W diecie Montignaca przekąski są w większości niedozwolone chyba że są to suszone owoce czy orzeszki z ciecierzycy, które nie dość ze są zdrowe to jeszcze pyszne, które łatwo zrobić w odpowiednim dla siebie smaku. Dodam ze do orzeszków trzeba mieć zdrowe zęby, bo do miękkich nie nalezą.
Dla nieodchudzających się orzeszki można wzbogacić o dodatek oliwy do przypraw. Przepis ze strony forum diety mm. 



Orzeszki z ciecierzycy dietetyczne

Paczkę suchej ciecierzycę zalać dużą ilością wody i namoczyć na noc. Dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Następnego dnia odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na blachę, posypać przyprawami, wymieszać i piec przez ok. 45 minut, aż będzie chrupiąca - skurczy się do pierwotnych rozmiarów i zacznie strzelać w piekarniku. Odstawić do ostygnięcia.
Jeśli się nie odchudzamy do przypraw można dodać 2 łyżki oleju rzepakowego i wymieszać z przyprawami. 


Propozycje przypraw:
  • Diabełki z ciecierzycy: pieprz cayenne, sól;
  • Czerwona ciecierzyca: papryka słodka lub ostra, czosnek granulowany, sól czosnkowa;
  • Indyjskie orzeszki:  słodka papryka, suszonego oregano, chili, mielony kumin, kurkuma, sól morska, pieprz ziołowy, curry;
  • Południowe orzeszki: ostra papryka mielona, pieprz kolorowy, czosnek w płatkach mielony, zioła prowansalskie, oregano, sól morska;
  • Mega pikantne: wasabi w proszku, sol morska;
IG potrawy 33 (na 375 g ciecierzycy) 

tłuszcze - 6 g 

węglowodany - 45 g

błonnik - 15 g



15 komentarzy:

  1. Upiekłam kiedyś w piekarniku ugotowaną ciecierzycę i też zrobiła się fajnie chrupiąca, teraz muszę wypróbować Twoją metodę.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja kupuje takie gotowe, świetne zamiast czipsów:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Cię w akcji ciecierzycowej

    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
  4. mniami :) aż z chęcią kiedyś spróbuje zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem w trakcie robienia ,ciekawa jestem efektu😋

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger