Quiche z porami - montignac
Kolejny
przepis na pyszną, prostą zapiekankę rodem z Francji w wersji light. To idealny
obiad tłuszczowy w diecie montignaca, ale także obiad dla każdego i wtedy można
dodać jakąkolwiek szynkę, ser i śmietanę 18%. Zapiekanka syta, idealna na dni gdy nie mamy czasu na długie gotowanie. Przepis z książki "Schudnij
z montiniakiem".
Quiche z
porami - montignac
- 250 g pora, białe części
- 100 g chudej szynki drobiowej
- 100 g żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu.
- duża cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 jajka
- 200 g śmietany 12%
- starta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Piekarnik nagrzać do 160 st. Pora oczyścić, umyć i pokroić
na talarki.Kawałki szynki drobno pokroić. Cebule pokroić w kostkę. Na
nieprzywierającej patelni podgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej pora oraz
cebulę. Odstawić do ostygnięcia.
Do miski wbić jajka, roztrzepać, dodać śmietanę i wymieszać.
Dodać starty ser, posiekaną natkę i
szynkę, doprawić solą, pieprzem szczyptą gałki. Wymieszać. Do masy dodać pory z
cebula, wymieszać. Na dno formy lub foremek natłuszczonych lekko oliwą wlać
masę. Zapiekać około 40 minut.
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńFajna wersja, zima uwielbiam zapiekanki na obiad, zwlaszcza z przypieczonym serem :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zapiekanki, ale nie rozumiem dlaczego tak rzadko je robię, taka odchudzona wersja jest świetna, śmietanę chyba zastąpię jogurtem.
OdpowiedzUsuńAleż smakowita zapiekanka! Przekonałam się do porów w zapiekance, super sprawa. Muszę zrobić kiedyś ponownie. A Twoje quiche bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Musi smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń