Ryba pod ananasową pierzynką
Nie samą dietą człowiek żyje... a że trwa karnawał, czas
zabaw i spotkań ze znajomymi to przybronuję pyszną przekąskę na imprezowy
wieczór. Nudna i smutna ryba morszczuk w panierce może zyskać niecodzienny smak
w połączeniu jej z ananasem, cebulą i pikantnym keczupem. Jest idealne. Taka
ryba świetnie tez sprawdzi się na "śledzika" jak i na święta. Przepis od mojej mamy.
Ryba pod ananasową pierzynką
- 1 kg filetów z morszczuka (świeże lub mrożone)
- 3 cebule
- 4 krążki ananasa z zalewy
- 3 łyżki keczupu meksykańskiego (lub innego bardzo ostrego)
- jajko
- mąka
- masło klarowane
- sól
- pieprz
Filety osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, opanierować w jajku i mące. Rozgrzać na patelni masło klarowane i usmażyć ryby na rumiano. Zdjąć i odstawić żeby przestygła.
W międzyczasie cebule pokroić w drobną kostkę, ananasa także. Wymieszać razem, dodać keczup, ponownie wymieszać. Na dno miski wyłożyć porcje cebuli z ananasem, na to położyć połowę filetów, przykryć kolejną porcją cebuli, znowu filety na to, a na górę resztę cebulowego farszu. Odstawić na noc do lodówki do przegryzienia się. Pycha.
bardzo ciekawe i interesujące połączenie :) dziękuję za książeczkę, jest świetna...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
pozdrawiam i ciesze sie ze dotarła.
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdziękuje. pozdrawiam.
UsuńIntrygujące połączenie ananasa i ketchupu, zastanawiam się jak to może smakować. Chyba nie pozostaje nic innego, jak tylko wypróbować przepis ;)
OdpowiedzUsuńpolecam warto , dla gości szczególnie.
UsuńBardzo smakowita:)
OdpowiedzUsuńtak wyjątkowo.
UsuńSuper
OdpowiedzUsuńDziękuję. pozdrawiam.
Usuń