Sałatka z kuskusa
Danie wprost ekspresowe do przygotowania i proste, bo wykorzystać do niego możemy to co akurat jest w lodówce. Kaszy kuskus nie trzeba gotować, a jedynie wystarczy zalać wrzątkiem lub bulionem. Resztę wystarczy pokroić, wszystko wymieszać i gotowe. Taki kuskus to dobry pomysł na szybką przekąskę, czy posiłek w pudełku do pracy.
Sałatka z kuskusa
- 150 g kaszy kuskus
- 120 g fety
- czerwona papryka
- 2 pomidory
- świeże liście szpinaku
- świeżo zmielony pieprz
- szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Kaszę kuskus razem z liśćmi szpinaku wsypać do miski,
zalać wrzącym bulionem 1 cm ponad poziom kaszy. Odstawić na kilka minut aż
kasza wchłonie cały płyn. Następnie wymieszać widelcem i poczekać aż
przestygnie. Paprykę, pomidory i fetę pokroić w kostkę. Dodać do kuskusa
wymieszać. Doprawić pieprzem, ziołami.
Lubię, takie kolorowe ekspresowe smakołyki!
OdpowiedzUsuńZawsze robię podobną, ale z fetą i szpinakiem muszę wypróbować :) może właśnie dziś, zaraz :)
OdpowiedzUsuńSesil
Uwielbiam kuskus więc i ta sałatka bardzo mi przypadła do gustu :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię sałatki z dodatkiem kaszy kuskus do pracy, bo smakują również świetnie na zimno. Twój pomysł na dodanie szpinaku bardzo mi się podoba :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sałatkę z kuskusa, jest prosta i szybka w przygotowaniu.:)
OdpowiedzUsuńCzasami robię sobie do pracy :)
Pozdrowienia