Surówka z rzepy
Prosta szybka i zdrowa surówka z białej rzepy, tak niedocenianego warzywa w okresie zimowym, a które jest bogatym źródłem witaminy PP, witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Działa moczopędnie, bakteriobójczo i wzmacniająco.
Surówka z białej rzepy
- biała rzepa
- papryka czerwona
- 1/2 kapusty pekińskiej
- ogórek zielony
- natka pietruszki
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- łyżeczka octu winnego
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- 2 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
Rzepę zetrzeć na tarce a grubych oczkach. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Pekinkę poszatkować. Zrobić sos z wymieszania wszystkich składników, połączyć z sałatką, wymieszać. Dodać posiekaną natkę.
wygląda smacznie:D
OdpowiedzUsuńTeż robię różne surówki z dodatkiem rzepy. W zimie bardzo smakują takie witaminki :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten motyw z metrem :)
OdpowiedzUsuń