Warzywny przekładaniec z kotletami z indyka - montignac
Dzisiaj przykład na dietetyczną kuchnię w męskim wydaniu, czyli góra zieleniny i kotlety z indyka. Można? można... kolorowo, pysznie i zdrowo. Przy okazji przez przypadek mężowi wyszedł obiad zgodny z dietą Montignaca. Taki obiad mogę jeść codziennie, nic więcej mi nie potrzeba. A wy?
Warzywny przekładaniec z kotletami z indyka
- 500 g mięsa mielonego indyczego
- białko jajka
- łyżka musztardy Dijon
- cebula
- ząbek czosnku
- pieprz
- sol
- papryka słodka i ostra do smaku
- natka pietruszki
- sałata lodowa
- papryka
- ogórek
- pomidor
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki mięty
- 1/2 łyżeczki oregano
- ząbek czosnku
Cebule drobno posiekać, dodać do mięsa razem z przeciśniętym czosnkiem. Wymieszać mięso na jednolitą masę z białkiem jajka, musztardą, pieprzem, posiekaną natką, dodać sol i papryki do smaku. Uformować kotlety. Rozgrzać grill elektryczny, grillować na rumiano przez kilka minut.
Pokroić sałatę lodową, ogórka, pomidora i paprykę na plasterki. Zrobić sos jogurtowy mieszając ze sobą jogurt, miętę, oregano i przeciśnięty czosnek.
Na talerzu ułożyć w piramidkę na zmianę kotleciki i warzywa, polewając wszystko sosem jogurtowym.
jadłam już taki, bardzo smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńmocno kuszące! :)
OdpowiedzUsuńJogurtu chyba nie można łączyć z mięsem...
OdpowiedzUsuńa niby dlaczego?
Usuń