Zupa pomidorowo-porowa - montignac
Szybka warzywna zupa z lekkim pazurem po dodaniu ostrego składnika. Zima rozgrzeje, wzmocni organizm o witamy, nie odbije się w biodrach ani brzuszku. Idealna zarówno dla tych an diecie jak i pozostałych. Inspiracją był przepis z książki "Montiniak dla kobiet". Porcja na 4 osoby.
Zupa pomidorowo-porowa
- 1 duży por
- czerwona cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki albo szklanka domowej passaty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki pasty chilli lub sambal oelek (albo chili w proszku)
- sól
- pieprz świeżo mielony
- natka pietruszki
Pora dokładnie umyc, pokroić w krążki. Cebule drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę. W garnku podgrzac bulion. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pora razem z cebulą. Dusimy przez 5 minut mieszając. Dodać paprykę i czosnek. Po kolejnych 5 minutach przełożyć całość do garnka z bulionem. Dodać pomidory z puszki albo passate, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec doprawić chilli. Na talerzu posypać natką.
ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńInteresująca :) Muszę koniecznie ją wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpoproszę jedną porcję!
OdpowiedzUsuńKurcze, jestem straszna maniaczką pomidorowej, a w takiej wersji jeszcze nie miałam okazji jej spróbować. Naprawdę mnei zainteresował ten przepis, chętnie więc wypróbuję:), Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJaka apetyczna zupa! Uwielbiam pomidorową
OdpowiedzUsuńPora swietnie zastepuje makaron. Dodalam ugotowanego kurczaka bo zostal mi z rosolu. Swietna zupka
OdpowiedzUsuńciesze się . pozdrawiam.
Usuń