Cynamonowe pączki z serka homogenizowanego
Już w ten czwartek czeka nas tłustoczwartkowe obżarstwo, jak co roku zresztą... proponuję kolejne małe pączusie tym razem obtoczone w cukrze cynamonowym. Są niezwykle szybkie, pyszne i delikatne. Wystarczy pudełko serka homogenizowanego i słodkości trafia na stół. Przepis z Wypiecz wymaluj.
Cynamonowe pączki z serka homogenizowanego
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka spirytusu
- olej do głębokiego smażenia
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
W misce wymieszać serek, jajka, dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać.
W szerokim garnku rozgrzać olej. Łyżeczką maczaną w wodzie nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć do złotego koloru.
Usmażone pączki przekładać na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze.
smacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńi tak było.
UsuńJakie ładne, takie malusieńkie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńJedni komentują, inni smażą :D Właśnie się zajadamy. Może nie wyszły idealne kuleczki, niektóre przypominają szczury, ale są bardzo smaczne. Spodobały mi się takie losowe kształty, więc starałam się, by były jak najbardziej fantazyjne. Wychodzi taki duży talerz, w sam raz dla dwóch łakomczuchów.
OdpowiedzUsuń