Dietetyczny murzynek z konfitura
Murzynek w wersji dietetycznej dla głodnych słodkości na diecie. Wystarczy użyć mąki z pełnego przemiału, ominąć dodatek żółtek, cukru mimo do otrzymamy pyszne, zdrowe ciasto, jak prawdziwy murzynek. Przepis z forum diety mm .
Dietetyczny murzynek z konfiturą
- 2 szklanki maki pp (dałam pszenna typ 1850 graham )
- 4 łyżki fruktozy
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki kakao gorzkiego
- 1 szklanka maślanki do 1,5%
- 1/3 mleka szklanki do 1,5%
- 2 białka
- konfitur lub dżem słodzony fruktozą
Ubić na sztywną piane białka z fruktozą, dodać maślankę i mleko oraz resztę składników. wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do niewielkiej blaszki, np Małej keksówki i piec w temp. 180 stopniach przez ok.25-30 minut.
Wyjąć ciasto i zostawić do wystygnięcia Następnie przeciąć wzdłuż na pół lub na 3 części i przełożyć konfitura. Po przełożeniu ciasto owijamy folią aluminiową i zostawiamy na noc, ale można także jeść od razu.
I ja jeszcze muszę zastąpić kakao karobem i będzie cacy :)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis aż mi się zachciało słodkości :-)
OdpowiedzUsuńkocham wszelkie murzynki! nawet te dietetyczne :)
OdpowiedzUsuńJakie to dietetyczne jak tam dwie szklanki maki pszennej sa?
OdpowiedzUsuńproszę czytać ze zrozumieniem, to nie jest mąka pszenna biała tylko mąka z pełnego przemiału, a więc 100 razy zdrowsza od białej pszennej typ 500 czy 550.
UsuńIle to ma kalorii bo tak to bez sensu...
OdpowiedzUsuń