Gulasz z indyka w woku- montignac
Dieta nie oznacza jeść nudno, dlatego warto sięgać po inspiracje do kuchni zagranicznych np kuchni chińskiej i przygotowywać szybkie, dietetyczne, pyszne obiady. Tym razem w sklepie trafiłam na mięso indycze gulaszowe, które nie dość ze jest zdrowe, to szybko się przygotowuje a z dodatkiem kilu orientalnych dodatków powstał gulasz o orientalnym smaku.
A do przygotowania dania wykorzystałam mój nowy nabytek wok Neoflam z pokrywką, który idealnie się do tego nadaje. Wpis sponsorowany.
Gulasz z indyka w woku
- 500 g mięsa gulaszowego z indyka (z udźca)
- cebula duża (lub 2 mniejsze)
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki imbiru startego
- 2 łyżki oleju do woka (jeśli nie macie to oliwa z oliwek)
- łyżka jasnego sosu sojowego
- świeży pieprz
- kiełki
- 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek (lub chili w proszku)
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego albo drobiowego (raczej nie z kostki)
- makaron ryżowy
Mięso umyć, pokroić w nie za duże paski. W misce wymieszać z sosem sojowym i startym imbirem. Cebule pokroić w kostkę, czosnek również drobniutko posiekać. W woku rozgrzać olej, obsmażyć mięso. Dodać cebule i czosnek. Podrumienić wszystko razem. Podlać bulionem, przykryć i dusić razem ok 15 minut. Następnie wrzucić do woka fasolkę, nie musi być odmrożona. Dodać olej sezamowy i wymieszać. Przykryć. Gdyby sos za bardzo odparował wystarczy dolać wody albo bulionu. Gdy mięso i fasolka będą miękkie, ale nierozgotowane pastę sambal oelek lub inne chilli, pieprz i wymieszać.
W międzyczasie makaron ryżowy albo sojowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Miękki odcedzić i włożyć do miseczek. Na wierzch ułożyć po porcji gulaszu, posypać kiełkami.
Jako że miałam do tej pory wok bez przykrycia to ten teraz zapewnia mi więcej możliwości korzystania i gotowania w woku i mogę spokojnie znowu przygotowywać dania w woku nie tylko z zakresu kuchni azjatyckiej.
Jak zapewnia producent patelnia wykonana jest z odlewanego ciśnieniowo aluminium. Ma dno o grubości 5 mm i solidną konstrukcja ścianek, które gwarantują, że patelnia nie wybrzuszy się i nie odkształci podczas użytkowania. Do smażenia wystarczy użyć niewielkiej ilości tłuszczu.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuń