Kanapki burgery z tuńczykiem
Moja dzisiejsza propozycja to nie tylko świetne danie karnawałowe ale i szybka przekąska z wykorzystaniem tuńczyka z puszki i Smakowitej pajdy smalczyku z cebulką i jabłkiem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie dobrym składem, naturalnym smakiem, który idealnie podkreślił smak kotletów z tuńczyka i odpowiednio natłuścił burgery. Wszystko wyszło smaczne i kolorowe.
Zapraszam na przepis, który dodaje do akcji i konkursu u Majany "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Zapraszam na przepis, który dodaje do akcji i konkursu u Majany "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Kanapki burgery z tuńczykiem
burgery tuńczykowe:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki pasty chilli sambal oelek (lub innej chili ostrej)
- sól morska do smaku
- pieprz świeżo mielony
- 1 i 1/2 szklanki panierki panko
- 100 g drobno startego sera (dałam grana padano)
- 1 i 1/2 łyżki Smakowita Pajda smalczyku roślinnego z jabłkiem i cebulką
dodatki:
- bułki lub paluchy pełnoziarniste
- sałata lodowa
- papryka czerwona
- pomidory
- awokado
sos czosnkowy:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek posiekany
- szczypta pieprzu świeżo mielonego
- curry szczypta
- łyżka sosu z cytryny
Tuńczyka dokładnie odcisnąć z zalewy. Cebule drobno posiekać i delikatnie zeszklić na łyżce smalczyku. W dużej misce wymieszać cebulę, jajka, 1/2 łyżeczki smalczyku, musztardę, ser, pieprz, szczyptę soli, chilli, rozdrobnionego tuńczyka i 1/2 szklanki panko. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Z masy uformować nieduże kotleciki ok 10 szt. Do miski wsypać pozostałą panierkę panko i obtoczyć w niej kotlety, formując je w dłoniach, żeby się nie rozpadały. Odstawić na 15 minut do lodówki żeby się bardziej scaliły. Rozgrzać grill elektryczny i grillujemy je z obu stron kilka minut.
Bułki kroimy na małe kawałki. Sałatę porwać na kawałki, paprykę pokroić w paski, pomidory w krążki, awokado w plasterki
Składniki sosu wymieszać z posiekanym czosnkiem.
Na bułce ułożyć sałatkę, paprykę, kotleta z tuńczyka, awokado, sos i pomidora, przykryć bułką i spiąć szpikulcem. Gotowe.
Pajda na bogato :))
OdpowiedzUsuńsmacznie na pewno czy na bogato nie wiem.
Usuńwow świetnie wygląda. Zrobię takie kotleciki małemu bo on uwielbia ryby :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
fajnie , bo moja tuńczyka sie nie tyka.
UsuńAleż smakowitości przygotowałaś :)
OdpowiedzUsuń