Kanapki burgery z tuńczykiem

Moja dzisiejsza propozycja to nie tylko świetne danie karnawałowe ale i szybka przekąska z wykorzystaniem tuńczyka z puszki i Smakowitej pajdy smalczyku z cebulką i jabłkiem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie dobrym składem, naturalnym smakiem, który idealnie podkreślił smak kotletów z tuńczyka i odpowiednio natłuścił burgery. Wszystko wyszło smaczne i kolorowe.
Zapraszam na przepis, który dodaje do akcji i konkursu u Majany "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



Kanapki burgery z tuńczykiem 

burgery tuńczykowe:
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki pasty chilli sambal oelek (lub innej chili ostrej)
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 i 1/2 szklanki panierki panko
  • 100 g drobno startego sera (dałam grana padano)
  • 1 i 1/2 łyżki Smakowita Pajda smalczyku roślinnego z jabłkiem i cebulką
dodatki:
  • bułki lub paluchy pełnoziarniste
  • sałata lodowa
  • papryka czerwona
  • pomidory
  • awokado
sos czosnkowy:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek posiekany
  • szczypta pieprzu świeżo mielonego
  • curry szczypta
  • łyżka sosu z cytryny

Tuńczyka dokładnie odcisnąć z zalewy. Cebule drobno posiekać i delikatnie zeszklić na łyżce smalczyku. W dużej misce wymieszać cebulę, jajka, 1/2 łyżeczki smalczyku, musztardę, ser, pieprz, szczyptę soli, chilli, rozdrobnionego tuńczyka i 1/2 szklanki panko. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Z masy uformować nieduże kotleciki ok 10 szt. Do miski wsypać pozostałą panierkę panko i obtoczyć w niej kotlety, formując je w dłoniach, żeby się nie rozpadały. Odstawić na 15 minut do lodówki żeby się bardziej scaliły. Rozgrzać grill elektryczny i grillujemy je z obu stron kilka minut.

Bułki kroimy na małe kawałki. Sałatę porwać na kawałki, paprykę pokroić w paski, pomidory w krążki, awokado w plasterki
Składniki sosu wymieszać  z posiekanym czosnkiem. 

Na bułce ułożyć sałatkę, paprykę, kotleta z tuńczyka, awokado, sos i pomidora, przykryć bułką i spiąć szpikulcem. Gotowe.  





5 komentarzy:

  1. wow świetnie wygląda. Zrobię takie kotleciki małemu bo on uwielbia ryby :)

    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ smakowitości przygotowałaś :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger