Łosoś w marynacie teriyaki
Ryby na naszym stole niestety są rzadko, ale jak już są to muszą być przygotowane na tip top, a smak ich ma pozostać w naszej pamięci na długo. Tak tez było z tym łososiem. Zamiast tradycyjnie zamarynowanego i usmażonego postanowiłam że będzie miał charakter chiński. Zamarynowałam go tylko a resztę dania przygotował i wykonał mąż.. i co? i było pysznie....
Łosoś w marynacie teriyaki
- ok 800 g łososia w filetach
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka wina mirin
- pieprz młotkowany z kolendrą
- papryka czerwona
- makaron sojowy
- por
- kapusta pekińska (kawałek)
- cebula dymka
- sezam
- cytryna
- olej sezamowy
- olej z orzeszków do smażenia w woku (lub rzepakowy)
Łososia umyć, wytrze. Składniki marynaty połączyć, włożyć do niej łososia i zostawić w lodówce na noc a przynajmniej na 1h.
Następnego dnia odsączyć łososia z marynaty i odstawić. W międzyczasie pokroić kapustę pekińską na paski, pora w krążki a cebule w kostkę. Paprykę pokroić w paski.
Makaron zalać wrzątkiem i zostawić na 3 minuty. Po tym czasie odsączyć z wody.
W woku rozgrzać niewielką ilość oleju z orzeszków ziemnych (albo rzepakowego oleju), dodać kapustę, dymek i pora, podsmażyć, dodać paprykę, doprawić olejem sezamowym, sokiem z cytryny lub limonki i szybko podsmażyć tak żeby warzywa nadal były chrupkie. Do warzyw dodać makaron, wymieszać i wlać marynatę spod łososia, doprawić do smaku pieprzem i olejem sezamowym. Chwilę razem poddusić. Gotowe posypać sezamem.
W tym czasie rozgrzać grilla i grillować naszego łososia po 4-5 minut z każdej strony. Podać razem z warzywami i makaronem posypanego sezamem.
Wok marki Neoflam.
wygląda rewelacyjnie! a jak smakował tylko sobie wyobrażam, na pewno świetnie :) pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo.
UsuńNiewątpliwie zrobiona na tip top;-))
OdpowiedzUsuń:) podzielam twoje zdanie.
Usuń