Muffinki z tuńczykiem

Wytrawne muffinki to prosta i szybka przekąska, nie tylko na karnawałową imprezę ale na przyjęcie niepodziewanych gości, gdy mamy mniej niż 30 minut na upichcenie czegokolwiek. Nie dość, że robi się je szybko z produktów, które najczęściej są w domu to możemy być pewni, że zaspokoją one nie tylko gusta gości ale i zapełnią ich żołądki. Bo kto nie kocha muffinek? Tym razem do muffinek trafił tuńczyk, kukurydza i ser. Z poniższej proporcji wyszło 10 szt.
A wy jakie macie sprawdzone pomysły na szybkie przekąski, gdy goście stoją u drzwi? Podzielcie się ze mną nimi w komentarzach, może coś mnie zainspiruje. 


Muffinki z tuńczykiem
  • puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym)
  • 1 cebula
  • jajko
  • 180 g mąki orkiszowej (można białą zwykłą)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 120 g mleka
  • 80 g kostki do pieczenia Kasia 
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka tabasco 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego z kolendrą
  • łyżki kukurydzy konserwowej 
  • 100 g sera startego goudy (albo bardziej ostrego np cheddar)


Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.  Umieścić papilotki w tworach w blaszce. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać sólTuńczyka odcedzić, posiekać na małe kawałki. Cebule drobno pokroić w kostkę. W drugiej misce wymieszać miękką Kasię z jajkiem, wsypać 1/2 porcji mąki i wlać 1/2 porcji mleka. Wymieszać, dodać resztę mąki i resztę mleka, ponownie wymieszać, dodać cebule, tuńczyka, tabasco, pieprz, musztardę, kukurydzę i ser. Dokładnie wymieszać. Masę nałożyć do papilotek, wierzch posypać startym serem. Wstawić na 20 minut do piekarnika.  Gotowe. Można jeść na ciepło albo zimno. 

A jeśli szukacie pomysłów i inspiracji na karnawałowe przekąski to zajrzyjcie na stronę mojeciasto.pl, gdzie takich propozycji jest mnóstwo.




Przepis dodaje do akcji Muffinkowe zimowisko u Domi. 

10 komentarzy:

  1. Oryginalne i pewnie smaczne te Twoje muffinki:) Kiedy mam niespodziewanych gości, to jeśli chodzi o przekąski stawiam na sakiewki z ciasta francuskiego(przepis na moim blogu), albo wytrawne ślimaczki drożdżowe (nadziewane szynką serem, ogórkiem,papryką) ładnie wyglądają, dobrze smakują i są dość szybkie w przygotowaniu. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mnie się spodobały! na imprezę, na kolację, na przekąskę. świetna sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffiny z tuńczykiem - nieźle zaszalałaś! Takich jeszcze nie jadłam :)

    Dziękuję za zgłoszenie do muffinkowej akcji.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger