Piersi z kurczaka po marokańsku - montignac
Dzisiaj wracamy do lekkich dań, pysznego kurczaka pachnącego orientem. Zamarynowany kurczaka w aromatycznych przyprawach , lekko upieczony to idealny posiłek zarówno dla odchudzajcych sie jak i tyn nie na diecie. Zapraszam. Przepis pochodzi z książki M. Montignac Smacznie i zdrowo.
Piersi z kurczaka po marokańsku
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżka oleju sezamowego
- skórka otarta z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki curry indyjskiego
- natka pietruszki
Wymieszać składniki marynaty: olej sezamowy, skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, kumin, curry, paprykę, posiekaną natkę i pieprz. Dodać do miski mięso i dobrze natrzeć marynatą, zakryć folia i odstawić do lodówki na min godzinę, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia upiec piersi. Można na dwa sposoby. Albo włożyć kurczaka do żaroodpornego naczynia, polać pozostała marynata i wstawić do rozgrzanego do 190 st. piekarnika i piec aż mięso będzie miękkie ok 30 minut. Albo upiec piersi na teflonowej najlepiej beztłuszczowej patelni. Można także upiec na grillu elektrycznym.
Gotowe kurczaka podałam z soczewica ale świetnie pasuje do świeżej sałaty szczególnie z miętą.
wyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuń