Sałatka z kurczakiem w panko

Propozycja na szybką i pyszną sałatkę, idealną na kolacje i na szybki lunch w pracy. Kilka prostych składników i zwykła nudna sałatka może odzyskać ponowny blask, kulinarny blask. Dla dbających o linie kawałki kurczaka można usmażyć w piekarniku. Porcja na 3 osoby.
Do przygotowania dania użyłam Panko czyli japońskiej wersji tartej bułki, wykorzystywanej jako panierka lub wypełnienie do różnego rodzajów kotletów. W odróżnieniu od znanej w Polsce bułki tartej Panko ma lżejsze, większe i bardziej chrupiące kawałki, przez co tworzy bardziej chrupiącą i puszystą panierkę. 


Sałatka z kurczakiem w panko
  • 1 duża pierś z kurczaka 
  • sałata lodowa
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka czerwona
  • garść orzeszków arachidowych prażonych niesolonych
  • cebula dymka zielona część
  • szklanka panierki panko
  • jajko
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
sos:
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżeczki musztardy Dijon
  • kilka kropli tabasco
  • szczypta pieprzu młotkowanego z kolendrą 

Piersi umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Do miseczki wybić jajko, lekko posolić. Do drugiej wsypać panierkę panko. Panierować najpierw w jajku, potem w panko. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej i partiami smażyć kawałki kurczaka. Odłożyć na bok.

Sałatę porwać na kawałki, pomidory pokroić na ćwiartki, paprykę w kostkę. Wszystko włożyć do miski. Dodać orzeszki i cebulę dymkę posiekaną, wymieszać. Składniki sosu wymieszać i wlać do sałatki, ponownie wymieszać. Porcję sałatki wyłożyć na talerze, na wierzch ułożyć kawałki kurczaka. Smacznego.



5 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger