Sałatka z kurczakiem w panko
Propozycja na szybką i pyszną sałatkę, idealną na kolacje i na szybki lunch w pracy. Kilka prostych składników i zwykła nudna sałatka może odzyskać ponowny blask, kulinarny blask. Dla dbających o linie kawałki kurczaka można usmażyć w piekarniku. Porcja na 3 osoby.
Do przygotowania dania użyłam Panko czyli japońskiej wersji tartej bułki, wykorzystywanej jako panierka lub wypełnienie do różnego rodzajów kotletów. W odróżnieniu od znanej w Polsce bułki tartej Panko ma lżejsze, większe i bardziej chrupiące kawałki, przez co tworzy bardziej chrupiącą i puszystą panierkę.
Sałatka z kurczakiem w panko
- 1 duża pierś z kurczaka
- sałata lodowa
- pomidorki koktajlowe
- papryka czerwona
- garść orzeszków arachidowych prażonych niesolonych
- cebula dymka zielona część
- szklanka panierki panko
- jajko
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1-2 łyżeczki musztardy Dijon
- kilka kropli tabasco
- szczypta pieprzu młotkowanego z kolendrą
Piersi umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Do miseczki wybić jajko, lekko posolić. Do drugiej wsypać panierkę panko. Panierować najpierw w jajku, potem w panko. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej i partiami smażyć kawałki kurczaka. Odłożyć na bok.
Sałatę porwać na kawałki, pomidory pokroić na ćwiartki, paprykę w kostkę. Wszystko włożyć do miski. Dodać orzeszki i cebulę dymkę posiekaną, wymieszać. Składniki sosu wymieszać i wlać do sałatki, ponownie wymieszać. Porcję sałatki wyłożyć na talerze, na wierzch ułożyć kawałki kurczaka. Smacznego.
świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńmiło mi pozdrawiam.
UsuńNabrałam ochoty na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńciesze sie:)
UsuńMam w szafce opakowanie panko - muszę w końcu zabrać się za jego wykorzystanie :)
OdpowiedzUsuń