Zupa czosnkowa montignac
Pyszna, szybka i rozgrzewająca zupa jednocześnie dietetyczna. Idealna na takie zimowo-wiosenne dni. Wystarczy kilka składników by mieć lekki tłuszczowy posiłek w naszej diecie, sycący ale nie tuczący.
Zupa czosnkowa montignac
- główka czosnku
- 2 cebule
- łyżka oliwy z oliwek
- 500 ml lekkiego warzywnego bulionu
- 1-2 łyżki śmietany lekkiej 12%
- sól
- pieprz
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba
Ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. Podgrzej na patelni oliwę, smaż na warzywa staną się szkliste (uważaj, aby się nie zrumieniły). Wlej bulion, dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj kromkę chleba pełnoziarnistego porwaną na kawałki i śmietanę. Zmiksuj zupę na krem. Z drugiej kromki zrób grzanki na suchej patelni.
Jeśli zupa jest za mało ostra wystarczy przecisnąć przez praskę ząbek czosnku i zmiksować ją ponowie. Wlać na talerze posypać grzankami.
wygląda bardzo smacznie muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńpolecam mocno rozgrzewa.
Usuń