Zupa pomidorowa z zieloną fasolką
Pomidorowa to chyba nasza ulubiona zupa, ale rzadko robię ją w jednym wydaniu i to jej chyba na blogu jest najwięcej wersji. Dzisiaj kolejna, tym razem z fasolką, gęsta i sycąca, a do tego bardzo prosta. Danie zgodne z posiłkiem tłuszczowym montignaca.
Zupa pomidorowa z zieloną fasolką
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- l bulionu drobiowego
- 1,5 szklanki mrożonej fasolki zielonej
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (bez cukru)
- sol
- pierz
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki oregano
- łyżka oliwy z oliwek
Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 30 sekund a następnie obrać ze skorki. Pokroić w kostkę. Cebule i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebule i czosnek, dodać pomidory, podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać aż się lekko skarmelizuje, wtedy zalać bulionem, dodać sól, pieprz do smaku oraz zioła. Wsypać fasolkę, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu 15-20 minut. Fasolka powinna być al dente. Gotowe.
zaintrygowała mnie ta zupka:) zapowiada się smakowicie!
OdpowiedzUsuńi taka była pozdrawiam.
UsuńBardzo kusząca:-)
OdpowiedzUsuńSuper zupa! Żona była zadowolona jak ją zrobiłem,bardzo jej smakowała. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę!
Usuń