Chińszczyzna z mieloną wołowiną
Nie macie pomysłu na szybki obiad w azjatyckim niepowtarzalnym stylu to spróbujcie zrobić te szybką wołowinę. Obiecuje wam że nie zajmie wam to więcej czasu niż zamówienie chińskiego jedzenia w knajpce, a różnica będzie ewidentna.. smacznie, rodzinnie, zdrowo no i taniej przede wszystkim. Polecam.
Chińszczyzna z mieloną wołowiną
- 500 g mięsa mielonego wołowego lub indyczego
- 1/2 opakowania mieszanki chińskiej warzywnej (marchew, bambus, papryka itp)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka różyczek brokuła
- kilka liści kapusty pekińskiej
- makaron sojowy
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka wina mirin
- pieprz świeżo mielony
- 1/2 łyżeczki pasty chili (sambal oelek)
- kiełki
- 1-2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (arachidowy) do smażenia w woku (albo rzepakowy)
- sezam
Cebulę i czosnek drobno posiekać, kapustę pekińską pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i czosnek i szybko podsmażyć. Dołożyć mięso, podsmażyć ok 5 minut. Następnie dodać mieszankę chińską warzyw, brokuły, kapustę, sos sojowy, olej sezamowy, mirin, pastę chilli i wymieszać. Podlać 1/2 szklanki wody i smażyć ok 10 minut aż warzywa zmiękną, przejdą aromatem dodatków, doprawić wtedy pieprzem, ewentualnie jeszcze olejem sezamowym i sosem sojowym.
Gdy danie będzie gotowe zalać makaron sojowy wrzątkiem przykryć na 3 minuty, następnie dokładnie odcedzić i dodać na patelnię do mięsa. Wymieszać. Nałożyć do miseczek, posypać kiełkami i sezamem.
Lubię takie szybkie obiady :)
OdpowiedzUsuń