Ciasto marchewkowe dietetyczne
Czas wrócić do dietetycznych ciast. Na początek zapraszam na genialnie odchudzone ciasto marchewkowe, które znalazłam na blogu ABC dieta od kuchni. Ciasto ma kilka zalet, po pierwsze jest pyszne, po drugie jest lekkie, zdrowe, po trzecie robi się je bardzo łatwo, po czwarte składniki ma każdy w domu, po piąte szybko znika. Polecam.
Ciasto marchewkowe dietetyczne
- 400 g drobno startej marchwi
- 130 g płatków owsianych
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- 50 g owoców suszonych (rodzynki, żurawina, morele)
- opakowanie serka homogenizowanego waniliowego light
- płatki migdałowe
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane zmielić na mąkę. Przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem. Suszone owoce jak morele pokroić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtka, miksować. Następnie dodać startą marchew i delikatnie wymieszać. Dolać oliwę i miód, wymieszać. Na koniec dosypać mąkę z płatków, przyprawy i delikatnie wymieszać. Dosypać bakalie. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut. Upieczone ciasto odstawić na 15 minut do wystudzeni. Chłodne wyjąć z blachy. Wierzch posmarować serkiem. Na suchej patelni przyrumienić płatki migdałów, posypać nimi serek.
Marchewkowego jeszcze nie robiłam, ale mam w planie. Twoje bardzo smakowicie się prezentuje i po składnikach sądząc jest pyszne.
OdpowiedzUsuńPodobają mi się Twoje zdjęcia:)
dziękuję bardzo. pozdrawiam.
UsuńTrudno sobie wyobrazić, by nie znikało :D
OdpowiedzUsuń:) to fakt.
UsuńBardzo apetyczne, więc trudno uwierzyć, że dietetyczne :)
OdpowiedzUsuńa jednak, dietetyczne.
Usuńświetny przepis, zapisuję:) ciasto wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńi takie było.
UsuńUwielbiam marchewkowe ciacho. W wersji light bardzo mi się teraz po zimie przyda ;-). Wypróbuję wkrótce !
OdpowiedzUsuńkoniecznie zrób i podziel sie opinią.
UsuńTo, że szybko znika, to chyba po pierwsze. ;)
OdpowiedzUsuńfaktycznie, zniknęło w mig.
UsuńDobre jest takie ciacho. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńwypróbuj koniecznie. pozdrawiam.
UsuńJestem wielką fanką takich wypieków. Bardzo apetycznie wygląda Twoje ciacho :)
OdpowiedzUsuńoj bardzo mi miło pozdrawiam serdecznie.
UsuńNa ile stopni piekarnik?
OdpowiedzUsuń180 stopni ;)
UsuńW czym mieliście płatki?
OdpowiedzUsuńmłynek do kawy, albo rozdrabniacz z nożami tnącymi, albo blender z końcówką siekającą
UsuńCzym można by zamienić płatki owsiane? Jakiś alternatywny bezglutenowy składnik. Mąka kukurydziana? Ryżowa? Gryczana? Co będzie komponować dobrze z takim ciastem?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
P.
mąka z tych płatków jest niewyczuwalna w smaku w cieście wiec myślę ze każda z tych mąk jesli mają obojętny smak powinna być dobra, ja użyłabym raczej ryżowej.
Usuńjuz wiem co upieke na weekend :)
OdpowiedzUsuńsuper, prosze potem podesłać zdjęcie.
UsuńMusi być mega dobre!
OdpowiedzUsuńbyło :)
Usuńa mozna zrobic zamiadt ciasta muffinki?? Wyjda?
OdpowiedzUsuńa czemu nie, proszę spróbować.
UsuńCzy płatki owsiane błyskawiczne się nadają ? nie mam nic do siekania, blendera, ani młynka do kawy... Ewentualnie czy zamiast tego otręby owsiane wchodza w grę ?
OdpowiedzUsuńpłatki owsiane błyskawiczne tak ale jakoś trzeba je zmielić bo to ma być mąka. co do otrębów to nie bardzo, boje się ze ciasto się nie zespoi.
UsuńJa wlasnie moje wstawilam do piekarnika ;) juz nie moge sie doczekac kiedy je sprobuje :P
OdpowiedzUsuńa czy nie zmielone płatki owsiane tez będą się nadawały, czy jednak konieczne jest żeby je zmielić??
OdpowiedzUsuńciężko mi powiedzieć jak sie zachowaj takie cale płatki w cieście, czy ciasto będzie zwarte. ale proszę spróbować.
UsuńWitam, zrobiłam :) pachnie i smakuje wybornie. Mam tylko pytanie czy u Was też wyszło dość wilgotne czy to ja nie dopiekłam ciasta ?
OdpowiedzUsuńsuper! tak ona ma być wilgotne aczkolwiek nie wiem jak bardzo wilgotne jest twoje:)
UsuńMyślę, że dlatego mam takie odczucia ponieważ wyszło mi trochę zakalcowate w środku jest proszek do pieczenia a moje ciasto zupełnie nic nie urosło . Zostało już po nim wspomnienie :)
Usuńmoje zakalcowate nie bylo, tylko wilgotne, urosnąć tez nie urosło zbytnio. myślę ze wyszło ci ok.
Usuńzrobiłam wczoraj i dziś będzie na deser :) pachnie pysznie!
OdpowiedzUsuńmam nadzieje ze będzie smakowało, jeśli ci się uda zrobić fotkę i podesłać będę szczęśliwa.
UsuńJedno z lepszych ciast jakie znam :) ! Pięknie fotki ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam.
UsuńWygląda bardzo apetycznie a czy orientujesz się może ile takie ciacho ma kalorii np. w 100g bo jestem na diecie a z chęcią bym je pochłonęła najlepiej w całości
OdpowiedzUsuńniestety nie znam sie na przeliczaniu kalorii ale proszę napisać do autorki przepisu Abc dieta od kuchni i proszę ją zapytać myślę ze pomoże.
Usuńwspaniałe ciasto.!
OdpowiedzUsuńciesze sie i pozdrawiam.
UsuńZrobiłam i jest naprawdę pyszne!!!!! :-) dziękuję za super przepis, już podałam go dalej :-)
OdpowiedzUsuńcieszę sie niezmiernie.
UsuńWaga B T W Bł. Kcal
OdpowiedzUsuńPodsumowanie : 978 g 54,3 g 54,8 g 217,6 g 29,6 g 1477 kcal
Dzieląc na 10 wyjdzie nam 140 kcal jedna porcja nie tak źle
Witam,
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie, ale jestem kilka dni po operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego i nie powinnam jeść żółtek. Czy da się je czymś zastąpić bądź wyeliminować? Białka mogę jeść :) Pozdrawiam i będę wdzięczna za odpowiedź
no niestety, obawiam się ze na samych białkach to ciasto nie wyjdzie. radze poczekać aż dieta minie i wtedy sobie zrobić, na pewno będzie smakowało o wiele lepiej niż teraz. co do białek to na blogu jest ciasto które upieczone jest an samych białkach http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2011/06/owocowe-ciasto-migdaowe-z-biaek.html może bedzie Pani pasować.
UsuńCzy zamiast marchewki moge dać dynię? ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtrudno mi powiedzieć, proszę spróbować sama ciekawa jestem efektu.
UsuńZrobiłam, jest wyśmienite ;) robi się szybko, piecze bez problemu, smakuje nieziemsko dobrze jak na tę ilość cukru, bardzo polecam! ;)
OdpowiedzUsuńciesze się , pozdrawiam.
Usuńwitam, mam pytanko. nie mam w domu wagi kuchennej. Ile to mniej więcej tej marchewki startej potrzeba ? około 2 szklanek ?? pozdr.monika
OdpowiedzUsuń2 szklanki tartej marchewki powinno dać ci 400 g. pozdrawiam.
Usuńnajlepsze ciasto pod słońcem!
OdpowiedzUsuńdelikatne i wcale nie jest suche ,wręcz przeciwnie :)
a zapach piekny. Nawet tej marchewki tam nie czuć :)
Trafiłam tu przez przypadek i... właśnie włożyłam ciasto do piekarnika!!! Czekam niecierpliwie co wyjdzie.. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis!
Ciasto super wyszlo:):)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda bardzo smakowicie ale dla mnie jest trudne. mielone płatki owsiane? jak zemleć bez młynka?
OdpowiedzUsuńjeśli nie masz młynka czy jakiegoś rozdrabniacza to pozostaje ci kupić mąkę owsianą.
Usuńa ile tej mąki owsianej trzeba dać zamiast 130 g płatków ?
OdpowiedzUsuńtyle samo powinno byc ok.
Usuń180 stopni termoobieg czy góra dół?
OdpowiedzUsuńzawsze piekę góra dół.
UsuńRobiłam to ciasto z Twojego przepisu i wyszło rewelacyjnie!! :) wszyscy się zajadali i prosili o przepis ;)
OdpowiedzUsuńNa Święta też planuje uraczyc nim gości! :)
Pozdrawiam
a mąka pszenna może być? Pozdrawiam. Lidia
OdpowiedzUsuńmoże być ale już nie będzie takie zdrowe.
UsuńCiasto pyszne i miekkie. Rewelacja!!
OdpowiedzUsuńdziękuje. pozdrawiam.
UsuńSuper przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Rewelacja! Połączenie składników to pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo. pozdrawiam.
UsuńUwielbiam :) jem niestety mało dietetycznie bowiem z serkiem danio :P
OdpowiedzUsuńDietetyczne ciasto to do tej pory był dla mnie oksymoron, ale Twój przepis sprawił, że zrozumiałam jak bardzo się myliłam. Pyszne, względnie słodkie (tak jak lubię!) i o dobrej kaloryce. Przepis idealny!!
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest świetne. Jeżeli ktoś nie może zjeść "zwykłego", to ta propozycja będzie idealna.
OdpowiedzUsuńWyjątkowe ciasto
OdpowiedzUsuńdziękuje. pozdrawiam. .
UsuńMniam Mniam :)
OdpowiedzUsuń