Jednogarnkowa potrawka z piersi, fasolki i cieciorki
Kolejny pomysł na ekspresowy obiad jeśli macie gdzieś po szafkach zachomikowane puszki warzyw. Ja miałam i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, bo rzadko używam. Tymczasem takie warzywa razem z zalewą można świetnie wykorzystać do szybkiego gulaszu z kurczaka, gdzie powstanie nam lekkie, przyjemne i szybkie danie jednogarnkowe dla 4 osób. Polecam.
Jednogarnkowa potrawka z piersi, fasolki i cieciorki
- 2 piersi z kurczaka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka ciecierzycy
- puszka fasolki zielonej
- puszka pomidorów krojonych
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej (może być zwykła)
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku roztartego
- 350 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. W głębokim garnku cebule i czosnek posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę dodać piersi, obrumienić, dodać cebulę i czosnek, posypać solą i pieprzem. Gdy warzywa się zeszklą dodać obie papryki, wymieszać, dodać pomidory z puszki, wymieszać, wlać bulion, zawartość puszki cieciorki i fasolki razem z zalewami, doprawić tymiankiem i przykryć. Dusić razem ok 10 minut, jeśli sos jest za mało wyrazisty, za mało pomidorowy można dodać jeszcze koncentratu pomidorowego i doprawić ostrą papryką, solą i pieprzem. Gotowe danie powinno być gęste, ale jednocześnie płynne na tyle żeby można je było jeść łyżką. Podawać posypane natką pietruszki.
takie dania to ja bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńja tez bo sa mało pracochłonne.
Usuńsmaczne i konkretne danie:)
OdpowiedzUsuńtak i syte.
UsuńAleż cudownie wygląda , rozgrzewające i pyszne! :)
OdpowiedzUsuńdokładnie wszystko sie zgadza.
UsuńMniam, smakowite :)
OdpowiedzUsuńdziękuje.
UsuńWspaniały przepis. Właśnie go wypróbowałam z tym, że w mojej wersji występuje na gęsto podany z kaszą gryczaną :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńciesze sie , pozdrawiam.
Usuńrobiłam i polecam!! Szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje. pozdrawiam.
Usuń