Kotlety schabowe duszone w śmietanie
Schab najczęściej kojarzy nam się albo w postaci kotletów schabowych albo nadziewany śliwką. Tymczasem może być równie smaczny w innych połączeniach np w sosie śmietanowym. Niestety danie nie należy do dietetycznych, dzisiaj kuchnia mało zdrowa dla tych co nie liczą kalorii. Zapraszam.
Kotlety schabowe w śmietanie
- 6 małych kotletów schabowych
- 100 ml śmietany kremówki
- 150 ml śmietany 18%
- pieprz ziołowy
- sol morska
- bulion 1/2-1 szklanka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki musztardy Dijon
- 100 g boczku wędzonego
- natka pietruszki
Cebule i czosnek drobno posiekać. Kotlety pokrojone w plastry umyć, osuszyć, lekko przez chwile płaską dłonią ponagniatać, ale nie rozbijać. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnie, dodać boczek, podsmażyć go żeby puścił tłuszcz, zdjąć go z patelni. Następnie na ten sam tłuszcz włożyć kotlety i obsmażyć je z obu stron. Dodać cebule i czosnek, doprawić solą i pieprzem ziołowym. Gdy się cebula zeszkli, wszystko podlać bulionem, dodać musztardę i przykryć na 10 minut, żeby się dusiło na wolnym ogniu. Następnie sprawdzić czy mięso jest miękkie. Jeśli jeszcze jest twarde to chwile poddusić, podlewając bulionem jeśli jest go za mało na patelni. Gdy mięso jest już gotowe to dołożyć odłożony wcześniej boczek i wlać do sosu obie śmietanki. Wymieszać. Poddusić razem przez 3 minuty. Gotowe danie posypać posiekaną natką. Najlepiej smakuje podane z ryżem.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńdzieki.
Usuńcudowny talerz! och, wspaniałe danie. szybkie i bardzo efektowne.
OdpowiedzUsuńmiło mi, pozdrawiam.
UsuńI mnie zachwyca talerz :) A schab w takiej wersji to miła odmiana dla tradycyjnego kotleta :P
OdpowiedzUsuńdziekuje, pozdrawiam.
UsuńLux, robiłam! Lubię takie smaki!
OdpowiedzUsuńbardzo sie ciesze, pozdrawiam.
Usuńkotleciki wyszły przesmaczne, a zamiast śmietany sięgnęłam po jogurt nat, a co do musztardki polecam dijon od develeya :)
OdpowiedzUsuńczy zamiast zwykłej cebuli może byc czerwona?
OdpowiedzUsuńoczywiście, może być tez szalotka.
Usuńwieprzowina nawet duszona musi być ok 1 h
OdpowiedzUsuńnie będę się spierać, ale moje były gotowe w tym czasie nie wymagały tak długiej obróbki.
UsuńGdzie Pani nabyla taki piekny talerz ? :)
OdpowiedzUsuńGiełda staroci w Bytomiu :)
Usuń