Krokiety z mięsem

Krokiety - chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła z aromatycznym, gorącym barszczem. To także świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu jaki nam pozostaje. Można użyć także do nich gotowego mięsa mielonego, ale ja tego sposobu unikam, jakość tego mięsa mnie nie przekonuje. Ja krokiety robię  z mięsa kupionego w kawałku, jeśli się ma maszynkę do mielenia to cała praca trwa 5 minut i wcale nie jest to tak skomplikowana jakby się nam wydawało. Tym bardziej że cała tajemnica dobrych krokietów tkwi głownie w smacznym farszu, no i naleśnikach bo o tym zapominać nie wolno. A takie krokiety na niedzielny, czy świąteczny obiad, albo na kolacje to idealny posiłek. Na zimno i ciepło smakują wybornie. Jeśli chodzi o naleśniki wykorzystałam ten przepis Julii Child. 
Polecam także krokiety dziadowskie postne. 


Krokiety z mięsem

farsz i panierka:
  • 1/2 kg wołowiny (najlepiej z antrykotu, rosołowego)
  • 1/2 kg wieprzowiny np łopatka
  • cebula
  • jajko
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • jajko do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1/2 - 1 szklanki wywaru z gotowania mięsa

ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki zimnego mleka
  • 2/3 szklanki zimnej wody
  • 3 duże jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki stopionego masła + masło do smarowania patelni


Marchew, seler i pietruszkę obrać, razem z mięsem włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać sol i pieprz. Ugotować, aż będzie miękkie ok 1,30 godz. Można także wykorzystać np. wcześniej ugotowane mięso z rosołu. Gotowe mięso wyjąć z wywaru i pokroić na mniejsze kawałki. Wywar zostawić będzie jeszcze potrzebny. 
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Przygotować maszynkę do mielenia. Ostudzone mięso zmielić razem z cebulą. W misce wymieszać zmielone mięso, jajko, dodać sol i pieprz do smaku. Wlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania mięsa, żeby farsz nie był za suchy i wymieszać. Jeśli nadal brak mu wilgotności dodać jeszcze 1/2 szklanki i ponownie dobrze wymieszać. 
Przygotować naleśniki. Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w misce i zmiksować na gładką masę albo dokładnie wymieszać trzepaczką. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzać patelnie najlepiej taką nieprzywierającą. Przed każdym naleśnikiem delikatnie natłuścić masłem. Porcje ciasta wlewać na patelnię i smażyć naleśniki z obu stron do lekkiego zrumienienia. 
Na gotowe naleśniki nakładamy porcję farszu, zakładamy boki do środka, a następnie zwijamy  w rulon. 

Każdy krokiet panierujemy kolejno w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety z obu stron na rumiany kolor. Do barszczu domowego nieodzowne.  

6 komentarzy:

  1. z mięsem? a, są takie, rzeczywiście, ale nigdy nie jadłam.
    pomijam fakt, że od jakiegoś pół roku nie jem mięsa, to te Twoje krokiety ciekawie brzmią :]

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne Ci wyszły, bardzo lubię krokiety:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne z mięskiem, podobają mi się! Chyba kiedyś zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger