Kurczak z warzywami w cydrze
Czy piekliście kurczaka w cydrze? Jeśli nie, to jest to danie dla was, idealne soczyste kawałki kurczaka w lekko kwaskowatym jabłkowym sosie, z pieczonymi warzywami. Polski cydr sprawdza się nie tylko w słodkich wypiekach, czy jak aperitif ale jako idealny dodatek, składnik obiadu. Danie proste, jednogarnkowe, niewymagające dużej uwagi, czyi idealne.
Kurczak z warzywami w cydrze
- kurczak ok 1,50 kg
- 2 czerwone cebule
- 4-5 ziemniaków
- 2 jabłka
- tymianek świeży lub suszony
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 3 ząbki czosnku
- szklanka cydru jabłkowego
- łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na porcje, wycinając grzbiet. Zostawić tylko skrzydełka, pałki, podudzia i piersi. czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z sola, pieprzem i tymiankiem. Masą natrzeć kurczaka, przykryć folią aluminiową i odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia ziemniaki obrać pokroić na ósemki, tak samo postąpić z jabłkami i czerwoną cebulą.
Na patelni rozgrzać olej włożyć porcje kurczaka i na dużym ogniu obrumienić z każdej strony przez kilka minut. Gotowe przełożyć na naczynia do pieczenia w piekarniku. Mięso obłożyć kawałkami ziemniaków, jabłek i cebuli, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Na patelni po smażeniu mięsa wlać cydr, zagrzać go, wymieszać z tym co zostało na patelni, dodać musztardę wymieszać i wlać do naczynia z mięsem i warzywami. Wstawić na 1 godz. 20 lub 1 godz. 30 minut do pieczenia na grzałki góra dół. W trakcie podlewać sosem, który się wytworzy i odwracać warzywa, żeby się równomiernie upiekły. Gotowe. Smacznego.
świetne:)
OdpowiedzUsuńdziękuje.
Usuńsuper !
OdpowiedzUsuńmiło mi. pozdrawiam.
UsuńKolejny przepis z Twojego bloga, który czeka w kolejce do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
bardzo mi miło pozdrawiam.
UsuńWypróbowany i jestem zachwycona! <3
UsuńA dzisiaj znów odchudzone ciasto marchewkowe... nie mogę się doczekać, aż wypróbuję! :D
Pozdrawiam, polecam i same cukierki i ciasteczka, mniam!! :)
super, bardzo sie ciesze!!!
UsuńKurczaka też można natrzeć odrobiną musztardy na początku - skruszeje.
OdpowiedzUsuńTo mnie zainspirował do zrobienia wątróbki w cydrze z jabłkami i cebulą.
Dzięki!
dobry pomysł. dziękuje.
Usuń