Lemon curd krem cytrynowy
Lemon curd to krem cytrynowy przygotowywany na bazie jajek, cukru oraz masła. Najlepszy dodatek do owoców w pucharkach, do ciast, sernika, bezy, ciasteczek. Ten kto go wymyślił, był geniuszem. Do przygotowania go zachęcił mnie przepis Nigelli Lawson.
Lemon curd
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżeczki otartej skorki cytrynowej
- 100 g cukru
- 3 duże jajka
- ¼ kostki masła pokrojonego na małe kawałeczki
Jajka wybić do miseczki i roztrzepać. Dodać sok, skórkę, cukier i kawałeczki masła. Miskę umieścić w kąpieli wodnej, czyli nad garnkiem z wrzącą wodą. Podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje. Moze to potrwać nawet 10 minut. Jeśli w kremie będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Przelać masę do miseczki, albo słoiczka przykryć folia i schłodzić w lodowce. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
oj uwielbiam ten krem ;))
OdpowiedzUsuńja od wczoraj także.
Usuńuwielbiam ten krem jest rewelacyjny:) najbardziej smakuję mi z bezą:)
OdpowiedzUsuńtak z bezikami były super.
UsuńZapieczony na kruchych ciasteczkach uwielbiam:-)
OdpowiedzUsuńo to musze spróbować.
Usuń