Muffinki mandarynkowe z ricottą

Muffinki z rana jak.. sposób najlepiej rozpocząć sobotni poranek... a ze dzisiaj Dzień Kobiet więc myślę że niejednemu mężczyźnie, gdyby się postarał wyszłaby taka niespodzianka by upiec te proste babeczki dla swojej kobiety. Wiec jeszcze zdążycie. I dodam że są pyszne, jak na razi najlepsze jakie zrobiłam. Polecam.  Źródło. Dodaje wpis do akcji u Domi Muffinkowe zimowisko


Muffinki mandarynkowe z ricottą

do nadzienia serowego:
  • 350 g sera ricotta
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 duże białko jaja
  • 1 łyżeczka rumu
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z mandarynki
  • 1/2 szklanki czekoladowych wiórków lub draży
  • szczypta soli 
na ciasto: 
  • 1 i 1/2 szklanki mąka pszennej
  • 1/3 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki  oleju rzepakowego lub z pestek winogron 
  • 1 duże jajko, lekko roztrzepane
  • 1 łyżka stołowa octu winnego
  • 1 łyżka stołowa czystego ekstraktu waniliowego
  • sok z 1/2 mandarynki 


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż formę do muffinek papilotkami. 
W średniej misce wymieszać wszystkie składniki mieszanki na ser ricotta. 
Do drugiej miski przesiać mąkę, kakao, sodę, sól i cukier. W oddzielnej małej misce wymieszać olej, mleko, jajko, ocet, wanilia, sok z mandarynki, a następnie dodać mokre składniki do suchych składników w dużej misce, i wymieszać łyżką lub trzepaczką. 
Do foremek nakładać po łyżce ciasta, na to łyżeczkę mieszaniny ricotty i przykryć druga łyżką ciasta czekoladowego. Powinno wystarczyć ciasta na 12 babeczek. Piec babeczki aż wykałaczka włożona w centrum babeczki wychodzi czysta, około 30-35 minut. Schłodzić je kratce, a następnie posypać cukrem pudrem. 





8 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger