Pęczak w cydrze
Na ostatnich warsztatach w jakich udało mi się uczestniczyć pod przewodnictwem Grzegorza Łapanowskiego jadłam pyszne rzeczy, m.in. pęczak z leśnymi grzybami. Do tej pory od tej kaszy trzymałam się z daleka i tak naprawdę uznawałam tylko jedną kaszę gryczaną, a tu zonk, niespodzianka... pęczak może być pyszny. Dlatego w domu przygotowałam swoją wersje takiej kaszy z dodatkiem cydru, kurczaka i oczywiście sosu sojowego.
Pęczak w cydrze
- szklanka kaszy pęczak
- pierś z kurczaka
- 10 pieczarek
- cebula czerwona
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka tabasco
- natka pietruszki posiekana
- 200 ml cydru
- 2 łyżki oleju rzepakowego czosnkowego
- 3 łyżki płatków migdałowych
- ser starty twardy (u mnie parmezan)
- sol morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Pęczak ugotować w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu. Wyjąć i odstawić na durszlak żeby odciekł z nadmiaru wody. Pierś i pieczarki pokroić w kostkę, cebule w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pierś, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na rumiano, następnie dołożyć cebule, pieczarki i razem chwile smażyć. Na patelnie dołożyć ugotowaną kasze, wymieszać, dodać sos sojowy i tabasco, podlać cydrem, przykryć i dusić na wolnym ogniu 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło. Jeśli płyn wyparuje można podlać trochę wodą. Na osobnej suchej patelni zrumienić płatki migdałowe. Do kaszy dołożyć płatki, posiekaną natką i wymieszać. Doprawić wszystko pieprzem. Porcje wyłożyć na talerze, posypać startym serem.
świetne danie:)
OdpowiedzUsuńłapanowski ma pomysły bo to jego inspiracja.
Usuńmniam mniam, ostatnio przekonałam się do pęczaku, a i cydr chodzi mi po głowie bo dawno nie piłam:)
OdpowiedzUsuńte dwa połączenia sa super warto wypróbować.
Usuńto jedna z moich ulubionych kasz :) !
OdpowiedzUsuńmoja teraz tez.
Usuńjej to musi byc pyszne!!!
OdpowiedzUsuńoj tak.
Usuń