Risotto z pieczarkami
Z okazji dnia kuchni włoskiej w sklepie nabyłam mega paczkę ryżu arborio do risotta.. i co? i od razu zrobiłam proste, kremowe i mega pyszne ze smażonymi pieczarkami. Takie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od mięsnych posiłków. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia.
Risotto z pieczarkami
- 300 g ryżu do risotta (np. Arborio)
- cebula
- ząbek czosnku
- 5 łyżek masła
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 1, 5 l bulionu warzywnego
- 200 g pieczarek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- natka pietruszki
- tarty parmezan albo inny twardy ser
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i usmażyć na rumiano pieczarki, zdjąć z patelni.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Ponownie rozgrzać na tej samej patelni 2 łyżki masła, zeszklić cebule i czosnek. Dodać ryż i podsmażyć wszystko ok. 2 minuty cały czas mieszając. Wlać wino, wymieszać, następnie stopniowo, po jednej chochli wlewać gorący bulion. Za każdym razem czekać az ryż wchłonie bulion i wtedy dodać kolejną chochlę. Przez ten cały czas delikatnie mieszać. Risotto pod przykryciem powinno być gotowe po 15-20 minutach. Pod koniec gotowania dodać podsmażone pieczarki, posiekaną pietruszkę, resztę masła, starty ser, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Na talerzu risotto posypuję płatkami startego sera.
Na talerzu risotto posypuję płatkami startego sera.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdziękuje.
UsuńNiebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńo tak. :)
UsuńŚwietny blog Oczywiście że obserwuje
OdpowiedzUsuńcieszę sie witam i pozdrawiam.
UsuńPycha
OdpowiedzUsuńdziękuje.
Usuń