Sałatka z pieczoną papryką i roladkami z kurczaka
Szukacie pomysłu na lekki obiad albo przekąskę? Coś co będzie łatwe, kolorowe i smaczne? To ten przepis powinien wam przypaść do gustu, szczególnie kobietom, które mogą sobie taką sałatkę zabrać ze sobą na lunch i zjeść nie mając wyrzutów sumienia. Do sałaty użyłam papryki, którą zazwyczaj robię latem wg tego przepisu. Zapraszam.
Sałatka z pieczoną papryką i roladkami z kurczaka
sałatka:
- 2 papryki czerwone
- 2 łyżeczki cukru
- ocet winny najlepiej jabłkowy tyle żeby przykrył cukier
- olej lniany budwigowy LenVitol ok. 100 ml ( może tez być oliwa z oliwek)
- kilka listków bazylii i oregano
- 1/2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka musztardy Dijon
- świeżo zmielony pieprz
- miks kolorowych sałat
- pomidorki koktajlowe
- 2 piersi z kurczaka
- liście szpinaku
- feta
- sól
- pieprz świeżo mielony
- musztarda Dijon
Papryki opiec w piekarniku, tak by skórka zrobiła się czarna w temp. 200 st. Opieczone włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zawiązać i zostawić do ostygnięcia. Następnie nożem obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Pokroić w szerokie, długie paski. Przełożyć do słoiczka lub innego pojemnika.
Na dno moździerza wsypuje cukier, zalewam octem, tyle żeby przykrył cukier, dodaje olej, posiekane drobno zioła, sól, pieprz, sok z cytryny lub limonki, musztardę. Ucieram moździerzem, żeby się składniki połączyły a cukier rozpuścił. Sprawdzam smak, ewentualnie można doprawić tym czego nam do pełnego smaku brakuje. Zalać papryki sosem, wymieszać. Dodać miks sałat, pokrojone pomidorki koktajlowe i wymieszać ponownie.
Piersi włożyć między folię i rozbić na szeroki cienki płat. Posypać solą, pieprzem z obu stron, posmarować od środka musztardą miodową. Ułożyć liście szpinaku i kawałki fety. Następnie ciasno zwinąć w rulon, owinąć dokładnie folią spożywczą tworząc coś na kształt cukierka. Zagotować wodę w garnku, włożyć roladę w folii do wody i gotować 20-25 minut. Wyjąć z wody i z folii, pokroić na plastry.
Na talerzu ułożyć porcję sałatki, a na to plasterki rolady. Można polać odrobiną sosu, który jest na dnie miski sałatki.
aż zgłodniałam! rewelacyjnie wygląda!
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo.
Usuńświetny pomysł, smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdzięki, pozdrawiam.
Usuńbardzo, bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńmilo mi, i taka była.
UsuńAle fajny, wiosenny przepis! Jak tylko go wypróbuję, podzielę się wrażeniami :-)
OdpowiedzUsuńczekam z niecierpliwością.
Usuń