Sałatka z pieczoną papryką i roladkami z kurczaka

Szukacie pomysłu na lekki obiad albo przekąskę? Coś co będzie łatwe, kolorowe i smaczne? To ten przepis powinien wam przypaść do gustu, szczególnie kobietom, które mogą sobie taką sałatkę zabrać ze sobą na lunch i zjeść nie mając wyrzutów sumienia. Do sałaty użyłam papryki, którą zazwyczaj robię latem wg tego przepisu. Zapraszam. 



Sałatka z pieczoną papryką i roladkami z kurczaka

sałatka:
  • 2 papryki czerwone
  • 2 łyżeczki cukru
  • ocet winny najlepiej jabłkowy tyle żeby przykrył cukier
  • olej lniany budwigowy LenVitol ok. 100 ml ( może tez być oliwa z oliwek) 
  • kilka listków bazylii i oregano
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • świeżo zmielony pieprz
  • miks kolorowych sałat
  • pomidorki koktajlowe
roladki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • liście szpinaku
  • feta 
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • musztarda Dijon


Papryki opiec w piekarniku, tak by skórka zrobiła się czarna w temp. 200 st. Opieczone włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zawiązać i zostawić do ostygnięcia. Następnie nożem obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Pokroić w szerokie, długie paski. Przełożyć do słoiczka lub innego pojemnika.
Na dno moździerza wsypuje cukier, zalewam octem, tyle żeby przykrył cukier, dodaje olej, posiekane drobno zioła, sól, pieprz, sok z cytryny lub limonki, musztardę. Ucieram moździerzem, żeby się składniki połączyły a cukier rozpuścił. Sprawdzam smak, ewentualnie można doprawić tym czego nam do pełnego smaku brakuje. Zalać papryki sosem, wymieszać. Dodać miks sałat, pokrojone pomidorki koktajlowe i wymieszać ponownie. 

Piersi włożyć między folię i rozbić na szeroki cienki płat. Posypać solą, pieprzem z obu stron, posmarować od środka musztardą miodową. Ułożyć liście szpinaku i kawałki fety. Następnie ciasno zwinąć w rulon, owinąć dokładnie folią spożywczą tworząc coś na kształt cukierka. Zagotować wodę w garnku, włożyć roladę w folii do wody i gotować 20-25 minut. Wyjąć z wody i z folii, pokroić na plastry. 
Na talerzu ułożyć porcję sałatki, a na to plasterki rolady. Można polać odrobiną sosu, który jest na dnie miski sałatki.  



8 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger