Smażony makaron z warzywami
Jak to się mówi potrzeba matka wynalazków.. a ja potrzebowałam czegoś prostego, pysznego, szybkiego na obiad jako dodatek do kaczki po pekińsku. I nie mógł to być ryż ani placki mandaryńskie. Co prawda nie wymyśliłam niczego, co by już nie było wcześniej wymyślone, ale taki smażony makaron z tym co akurat miałam w lodówce wyszedł idealnie jako uzupełnienie mojego niedzielnego, chińskiego obiadu. Sam tez smakuje wybornie. Możecie także dodać do niego pokrojone kawałki piersi kurczaka zamarynowane w sosie sojowym i oleju sezamowym i dzięki temu uzyskacie całkiem nowy wymiar tego szybkiego dania.
Smażony makaron z warzywami
- 200 g makaron chiński typu noodle albo pełnoziarnisty makaron spaghetti
- 1/2 opakowania mrożonki chińskiej warzywnej
- ok 10 szt pieczarek
- 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego (albo ciemnego sosu sojowego)
- 2-3 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pasty chilli np sambal oelek
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- szklanka bulionu warzywnego (dodatkowo)
- pieprz czarny świeżo mielony
- duży ząbek czosnku
- 2-3 cebulki dymki
- kapusta pekińska
- 2 łyżki oleju z orzeszków do smażenia w woku (lub rzepakowego)
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu al dente i odcedzić. Czosnek i cebulki drobno posiekać, kapustę pekińska poszatkować. Pieczarki pokroić na plasterki.
W woku rozgrzać oleju i wrzucić cebule i czosnek. Dodać mrożonkę warzyw, smażyć mieszając az sie rozmrozi a woda odparuje.
Dodać kapustę, pieczarki, olej sezamowy, sos sojowy. Smażyć mieszając około 2 minuty, dodać makaron, wymieszać, dodać sol, pieprz, pastę chilli i przyprawę 5 smaków. Smażyć razem 2 minuty. Jeśli makaron byłby za suchy podlać bulionem i jeszcze chwile podsmażyć wszystko razem. Na koniec doprawić olejem sezamowym. Posypać poszatkowaną natką.
Faktycznie wygląda dobrze :)
OdpowiedzUsuńsmaczny pomysł lubie takie dania:)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne zdjęcia, mniam!:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis ! Bardzo smaczny !
OdpowiedzUsuńciesze sie . pozdrawiam.
UsuńZe względu na dzieci zrezygnowałam z pasty chili i też wyszło bardzo smaczne. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się ciesze ze smakowało. pozdrawiam.
UsuńWszystko pokrojone makaron ugotowany i odcedzony zaczynamy smażenie 😀
OdpowiedzUsuń