Wątróbka drobiowa w winie montignac
Dawno tutaj nie było nic dietetycznego prawda? Sięgnęłam więc do montignaca i postanowiłam zrobić coś lekkiego, niekoniecznie estetycznie apetycznego, ale uwierzcie mi ta wątróbka jest pyszna i w niczym nie przypomina tradycyjnie smażonej z cebulą. Ulubiona wersja mojego męża, tylko taką jada odkąd pierwszy raz ją zrobiłam. Polecam.
Wątróbka drobiowa w winie - montignac
- 400 g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- 1/3 łyżeczki tymianku
- 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich
- papryka czerwona
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego albo gęstej passaty (ja dałam domowy przecier)
- łyżka oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Cebulę i czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Paprykę pokroić w paski, natkę posiekać. Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, wycinając żyłki, skrzepy.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebule i czosnek, zeszklić. Dodać wątróbkę, smażyć ok. 3 minuty mieszając żeby się obsmażyła z każdej strony. Posypać solą i pieprzem, dodać zioła, podlać winem i przykryć pokrywką żeby się wszystko dusiło kilka minut. Następnie dodać paprykę, przecier pomidorowy, wymieszać, dusić ok 5-7 minut, tak by papryka lekko zmiękła, wątróbka nie była surowa i przeszła smakiem przypraw. Jeśli sos zbytnio wyparuje wystarczy podlać jeszcze trochę winem albo wodą. Gotowe danie przyprawić np pieprzem i posypać natką.
świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdziekuje.
UsuńMuszę wypróbować Twój przepis. Zawsze robiłam wątróbkę z cebulką podlewając sokiem jabłkowym :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Sandra - My ordinary life
ja tez często tak robiłam ale ta jest smaczniejsza dla nas.
UsuńŚliczne naczynko, a wątróbka, czy fotogeniczna, czy nie i tak zostałaby zjedzona ze smakiem przeze mnie.
OdpowiedzUsuńnaczynko zdobyte ostatnio i dumna jestem z niego:)
Usuńw winie nie próbowałam, zawsze podlewałam żubrówką:) mi się zdjęcie podoba, a miedziane naczynko jest super!
OdpowiedzUsuń