Babka orkiszowa z lemon curd
Dzisiaj dla was propozycja na babkę również, jak ostatnio z lemon curd czyli kremem cytrynowym, ale tym razem z wykorzystaniem mąki orkiszowej. Obie te rzeczy się świetnie komponują, babka co prawda nie jest tak puszysta jak piaskowa ale w połączeniu z cytrynowym kremem i lukrem jest bardzo dobrym świątecznym wypiekiem. Zapraszam.
Babka orkiszowa z lemon curd
- 1 i 1/2 szklanki masła
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 i 1,2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- szklanka lemon curd
- sok z 1/2 cytryny
- cukier puder
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Formę do babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Jak zrobić krem cytrynowy lemon curd znajdziecie przepis tutaj.
W misce połączyć mąki, proszek do pieczenia, sól i sodę, wymieszać, przesiać. W drugiej dużej misce ubić masło, stopniowo dodając cukier puder. Ubijać aż się utworzy kremowa konsystencja. Po czym stopniowo dodawać po 1 jajku, ciągle ubijając. Następnie na zmianę dodać mąkę i śmietanę, ubijając na małej prędkości aż wszystko się połączony. Połowę ciasto przełożyć do przygotowanej formy, na to wyłożyć krem cytrynowy lemon curd, górę przykryć resztą ciasta, wyrównać. Piec 50 minut lub do momentu, aż wykałaczka wyjdzie czysta z ciasta. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć.
Zrobić lukier cytrynowy. Wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem, dosypując go stopniowo, aż uzyskamy lukier odpowiedniej dla siebie gęstości. Polać babkę lukrem, posypać cukrem pudrem. Udekorować startą skórką z cytryny, miętą lub melisą.
W misce połączyć mąki, proszek do pieczenia, sól i sodę, wymieszać, przesiać. W drugiej dużej misce ubić masło, stopniowo dodając cukier puder. Ubijać aż się utworzy kremowa konsystencja. Po czym stopniowo dodawać po 1 jajku, ciągle ubijając. Następnie na zmianę dodać mąkę i śmietanę, ubijając na małej prędkości aż wszystko się połączony. Połowę ciasto przełożyć do przygotowanej formy, na to wyłożyć krem cytrynowy lemon curd, górę przykryć resztą ciasta, wyrównać. Piec 50 minut lub do momentu, aż wykałaczka wyjdzie czysta z ciasta. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć.
Zrobić lukier cytrynowy. Wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem, dosypując go stopniowo, aż uzyskamy lukier odpowiedniej dla siebie gęstości. Polać babkę lukrem, posypać cukrem pudrem. Udekorować startą skórką z cytryny, miętą lub melisą.
Ciekawa propozycja z ta orkiszową mąką:) Piękna baba:)
OdpowiedzUsuńZapraszam również na konkurs na mym blogu http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html