Domowy sos tatarski na domowym majonezie

Wielkanoc to jajka, a jak jajka to dla mnie tylko sos tatarski, jakoś za chrzanem nie przepadam. Kiedyś bardzo często używałam kupnego sosu tatarskiego, ale kiedy pierwszy raz zrobiłam go sama to już wiem że żaden nie smakuje tak jak ten domowy zrobiony na własnoręcznie ukręconym majonezie. Do tego własne marynowane ogórki i grzybki i pełnia szczęścia gotowa. Uwierzcie mi to wcale nie jest trudne, a dzięki temu wiem co jem.


Domowy sos tatarski
  • 2 jajka
  • 3 ogórki konserwowe (u mnie domowe w zalewie curry
  • kilka małych marynowanych grzybków leśnych lub pieczarek (ja dałam domowe maślaki)
  • 2 łyżeczki kaparów (opcjonalnie)
  • kawałek czerwonej świeżej papryki
  • szczypiorek
  • szklanka domowego majonezu (albo kupnego)
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 
  • sok z cytryny do smaku
majonez domowy: 
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • cukier do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • sól do smaku
  • sok z cytryny (ok 1-2 łyżki)

Przygotowanie majonezu: wszystkie składniki do przygotowania majonezu powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka i musztardę włożyć do miski i ucierać mikserem, aż powstanie gładka masa. Następnie powoli zacząć wlewać oliwę zaczynając od kilku kropel, tak aby majonez się nie zważył. Dalej wlewać oliwę cienką strużką, kiedy majonez zacznie gęstnieć, można dodawać olej trochę szybciej. Gotową, gęstą masę doprawić do smaku szczyptą cukru, soli, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Taki sos można wykorzystać do mięs, przekąsek a nawet śledzi. 

Sos: Jajka ugotować na twardo. Obrać. Z jajek wydrążyć żółtka, przełożyć do miseczki. Białka, ogórki, grzyby, kapary, paprykę, szczypiorek drobno posiekać. 
Majonez domowy utrzeć z musztardą i przetartymi przez sitko żółtkami. Dodać śmietanę lub jogurt, wymieszać dokładnie. Dodać posiekane białka i warzywa, całość wymieszać i doprawić do smaku sola, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.


Wielkanocne Smaki - edycja IV

6 komentarzy:

  1. Ostatnio ze świecą szukać można smacznego sosu tatarskiego kupnego, ale jakoś nigdy mi nie przyszło do głowy by samej zrobić :) No cóż, na pewno wypróbuję, wygląda ekstra! A sos tatarski uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. izomorfia3
    Kapitalny!
    Zrobiłam na Święta;wszystkim bardzo smakuje :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger