Gofry z foremki z piekarnika
Gofry do tej pory jadaliśmy sporadycznie tylko na mieście, jakoś nie dorobiłam się gofrownicy. Więc kiedy prze świętami zobaczyłam w jednym ze sklepów foremki do gofrów postanowiłam je kupić by mieć wreszcie własne gofry. Ja wiem, ze nigdy nie będą takie chrupiące jak te z gofrownicy, ale taka namiastka tez jest jest dobra, tym bardziej ze foremki nie rujnują naszej kieszeni, szczególnie gdy robi się rzadko gofry. Przepis na gofry pożyczyłam od Margarytki.
Gofry z piekarnika
- 1/2 szklanki gęstej śmietany homogenizowanej 12 %
- 1 i 1/2 szklanki kefiru albo jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 1 łyżka stopionego masła
- 2 jajka
- 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szklanki mąki (ewentualnie trochę więcej, gdy ciasto jest zbyt rzadkie)
- szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka dać do miski, dodać śmietanę, jogurt albo kefir, wodę, sól, cukier oraz 1 łyżkę stopionego masła. Całość zmiksować na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Stopniowo dosypywać mąkę, tyle aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. 2 szklanki powinny wystarczyć. Dodać ubite białka i delikatnie połączyć z masą. Odstawić na 20 minut.
Foremki wstawić na blachę piekarnika, nagrzać je w środku przez 15 minut w temperaturze 200 st. Następnie wlać do każdej porcję ciasta, ale nie za dużo, bo stracą kształt gofrów. Piec ok 15-20 minut, grzałka góra dół, a na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg, żeby je troszkę podsuszyć. Po wyjęciu wyłożyć na kratkę, aby odparowały. Podać z ulubionymi dodatkami.
jakie są w smaku? biszkoptowe?czy może bardziej przypominają te kupne-suchutkie i chrupkie?ola
OdpowiedzUsuńtak są bardziej biszkoptowe niż te kupne z budek suche i chrupiące.
Usuńmuszę koniecznie kupić sobie te foremki :]
OdpowiedzUsuńwarto dla kilku chwil przyjemności.
Usuńgdzie można kupić takie foremki?
OdpowiedzUsuńbywają w Lidlu albo na Allegro.
Usuń