Babeczki z lemon curd
Wielkanoc za pasem, pewnie każdy z was myśli już o świątecznych wypiekach. Ja proponuje tym razem mini babeczki, o delikatnym cieście z pysznym kremem cytrynowym lemon curd. Takim babeczkom żaden łasuch się w święta wielkanocne nie oprze. Z podanej porcji wychodzi 12 babeczek.
Babeczki z lemon curd
- 1 i 1/2 szklanki masła
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki śmietany 18%
- 3 i 1/3 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- szklanka lemon curd
- cukier puder
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Foremki wysmarować masłem i wysypać mąką. Jak zrobić krem cytrynowy lemon curd znajdziecie przepis tutaj.
W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę, wymieszać. W drugiej dużej misce ubić masło, stopniowo dodając cukier puder. Ubijać aż się utworzy kremowa konsystencja. Po czym stopniowo dodawać po 1 jajku, ciągle ubijając. Następnie na zmianę dodać mąkę i śmietanę, ubijając na małej prędkości aż wszystko się połączony. Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek, wypełniając je do 2/3 wysokości. Piec 25 minut lub do momentu, az wykałaczka wyjdzie czysta.
Odstawić do przestudzenia na 10 minut. Wyjąć. Każdą babeczkę przekroić na pół pod skosem i posmarować kremem lemon curd, następnie złożyć ponownie. Posypać cukrem pudrem. Udekorować miętą lub melisą.
Porywam ;D
OdpowiedzUsuńprosze bardzo.
Usuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńo tak .
UsuńPyszne te babeczki! Cytrynowy curd uwielbiam!
OdpowiedzUsuńja również.
Usuń