Jajka faszerowane pastą z suszonych pomidorów i tuńczyka
Poniżej dzielę się z Wami przepisem na jajka, które w tym roku będą także gościć na moim stole, a do których inspiracją była pewna pasta kanapkowa z suszonych pomidorów popularnej firmy rybnej. Ta pasta, domowa jest o wiele lepsza, uwierzcie mi i nie ma tego wszystkiego czego mieć nie powinna. Mam nadzieję że zachęcę was do eksperymentowania z jajkami i do podania jajek w atrakcyjny sposób. Poza tym sama pasta jest idealna na kanapki. Smacznego.
Jajka faszerowane pastą suszonych pomidorów i tuńczyka
- 6 jajek
- 1/2 puszki tuńczyka w oleju (rozdrobiony)
- 3 -4 suszone pomidory z oleju
- łyżka majonezu
- pieprz mielony
- 1-2 małe ogórki konserwowe
- łyżeczka octu balsamicznego
- tymianek
Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i przekroić w poprzek na dwie połówki. Do miseczki wydrążyć żółtka. Białka zostawić. Tuńczyka odsączyć z oleju, rozgnieść. Ogórki pokroić. Do rozdrabniacza dodać suszone pomidory, zmiksować, dołożyć tuńczyka, ogórki, majonez, żółtka jajek, zmiksować, dodać pieprz, ocet balsamiczny, zmiksować. Jeśli masa jest za mało kremowa dodać majonezu. Na białka w puste miejsca po żółtkach włożyć porcje pasty. Posypać tymiankiem.
Muszę powiedzieć, że Twoja propozycja wygląda naprawdę smakowicie, nie próbowałam jeszcze eksperymentów z suszonymi pomidorami w jajkach, ale chętnie się skuszę:)
OdpowiedzUsuńwarto, naprawdę są pyszne.
Usuńświetnie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńdziękuje.
Usuń