Jajka warzywne galaretki
Jakbyście w święta mieli mało jajek to proponuje fajną "jajeczną" przekąskę, mianowicie galaretki warzywne albo mięsne w kształcie jajek. Wykorzystujemy do tego wydmuszki. Takie galaretki mimo, że się wydają wcale nie są trudne, ani pracochłonne, jedynie wystarczy odrobina cierpliwości i precyzji. Smak, dodatki to już wasza inwencja twórcza. Mogą być wytrawne warzywne lub mięsne a mogą być słodkie z owocami. Galaretki, które widzicie poniżej zrobiłam pierwszy raz 4 lata temu, tak wiec jakość zdjęć nie jest najlepsza.
Jajka warzywne galaretki
- 10 wydmuszek z jajek
- 1 czerwona papryka
- słoiczek gotowego mixu warzywnego drobno pokrojonego (kukurydza, marchew, groszek, pietruszka)
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 1 litr bulionu - przecedzony warzywny (lub drobiowy)
- 20 g żelatyny (8-9 łyżeczek)
Najpierw zrobić wydmuszki z jajek. Uzyskamy je robiąc niewielką dziurkę na górze jajka, jajko wylać do miseczki. Wydmuszkę zalać wrzątkiem, wyparzyć. Wodę z jajek wylać i poczekać, aż skorupki ostygną. Paprykę drobno pokroić, warzywa ze słoiczka dokładnie odsączyć. Warzywa delikatnie włożyć do skorupek przez mały otwór.
W tym czasie gorący bulion rozrobić z żelatyną. Wlać bulion do jajek i zostawić do całkowitego zastygnięcia najlepiej ustawiając każde jajko na kieliszku. Dziurkę zakleić taśmą. Ja zostawiłam na całą noc.
Następnie delikatnie obrać żelatynowe jajka ze skorupek i gotowe. Do środka można także włożyć kawałeczki mięsa np drobiowego jeśli chcemy uzyskać galaretki mięsne lub owoce jeśli chcemy owocowe. Wtedy zalewamy galaretką owocową.
Piękne i pomysłowe! :)
OdpowiedzUsuńdziękuje.
Usuń