Karczek w marynacie z soku jabłkowego i kopru
Sezon na na grilla rozpoczęty, za parę dni majówka wtedy chyba nie będzie polskiego domu, w którym grill nie zostanie pierwszy raz odpalony. Dlatego wychodząc naprzeciw potrzebom mięsożerców proponuję pyszną karkówkę marynowaną w soku jabłkowym. Pomysł nie mój a znaleziony w sieci, ale sprawdził się idealnie.
Karczek w marynacie z soku jabłkowego i kopru
- plastry karczku - u mnie 8 sztuk (albo łopatki, steka lub boczku)
- duża cebula
- koper lub wiązka koperku
- sól
- pieprz świeżo mielony
- ok 3/4 litra soku jabłkowego (bez cukru ważne)
Cebule pokroić w plastry. Mięso dobrze posolić i popieprzyć. W garnku albo misce ułożyć warstwę mięsa, na to ułożyć grube plastry cebuli i gałązki kopru lub koperku. Wszystko zalać sokiem z jabłek. Na to ułożyć kolejne przyprawione plastry mięsa, cebuli, kopru i ponownie zalać sokiem. Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na nie mniej niż 10-12 godzin.
Przed ułożeniem na grillu oczyści mięso z cebuli i kopru. Piec na dobrze rozgrzany grillu aż się zarumieni z każdej strony podlewając je zalewą, w której się marynowało.
Przed ułożeniem na grillu oczyści mięso z cebuli i kopru. Piec na dobrze rozgrzany grillu aż się zarumieni z każdej strony podlewając je zalewą, w której się marynowało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz