Smażona miruna z warzywami
W Wielki Piątek zachęcam po sięgnięcie na obiad po pyszną rybę. Miruna to idealna ryba na ten posiłek. Ma chude, delikatne mięso i świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami. To będzie idealny posiłek przed rozpoczęciem świętowania.
Smażona miruna z warzywami
- 500 g filetów ryby miruny ze skórą
- 6 średnich ziemniaków
- cukinia
- cebula
- 4 ząbki czosnku nieobranego
- sól
- pieprz świeżo mielony
- pieprz cytrynowy świeżo mielony
- rozmaryn
- suszony tymianek
- oliwa z oliwek
- olej
- cytryna
- mąką pszenna
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć pokroić ze skórką w kostkę. Cebule pokroić w ćwiartki. Warzywa włożyć na blaszkę, pomiędzy włożyć ząbki czosnku, posypać solą, pieprzem, gałązkami rozmarynu, tymiankiem i polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.
Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na 20 minut. Na talerz wysypać mąkę i obtoczyć delikatnie rybę w mące. Strzepnąć nadmiar mąki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na rumiano rybę. Rybę podać z warzywami.
Mniam,uwielbiam rybki :-)
OdpowiedzUsuńtak tobie by napewno smakowała.
Usuń