Chili con carne

Dzisiaj meksykańska klasyka czyli popularne chili con carne. Niby nic trudnego, bo wystarczy połączyć mięso, fasolę, kukurydzę i pomidory... ale to nie prawda, bo smak tkwi w szczegółach: w przyprawie kumin i zróżnicowanych dodatkach zawierających chilli. Ja dodaję zarówno tabasco zielone, jak i chilli w proszku a także świeżą ostrą, tajską papryczkę.. wynik jest naprawdę ostry i boski... dodatek placków tortilli łagodzi trochę ten smak. Zapraszam.  


Chili con carne 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli (u mnie mała tajska)
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • łyżeczka tabasco jalapeno
  • czerwona papryka
  • 4 łyżki passaty pomidorowej (domowej)
  • puszka czerwonej fasoli 
  • puszka kukurydzy
  • awokado
quasadilla:
  • 2 duże tortille
  • ser starty

Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewam olej i szkle cebule drobno posiekane, dodaje czosnek drobno posiekany, chilli drobno pokrojone, chilli w proszku, kmin rzymski, oregano i mieszając smażę przez minutę. Dodaje mięso, mieszając smażę dalej. Gdy mięso się zrumieni, dodaje pomidory z zalewą i passate (w razie potrzeby uzupełniamy wodą lub bulionem wołowym). Dodaje paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawiam solą oraz pieprzem. Przykrywam i gotuję przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaję odsączoną fasolę, kukurydzę, tabasco i chwilę razem gotuję. 

Miedzy 2 tortille wkładam dużo startego sera, następnie tortillę umieszczam na elektrycznym grillu i czekam aż ser się stopi i placki skleją się ze sobą. Kroję na trójkąty. Podaje na gorąco z chilli i plasterkami awokado.



Hola Mexico 4

9 komentarzy:

  1. Już dawno nie jadłam chilli con carne! Dobry pomysł na dzisiejszy obiad.. z torttilla zapiekana serem jeszcze nie próbowałam,wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie podane. Cudownie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. PYSZNE !! Super przepis !
    Od siebie dodam, że zrobiłem z połowy proponowanych ilości składników i wystarczyło dla 4 dorosłych osób ;) Proponuje od siebie dać odrobinę mniej chili, a więcej np tabasco jalapeno, lub w ogóle chilli w proszku zastąpić czerwonym tabasco.

    Cudowny przepis i świetny blog :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger