Chili con carne
Dzisiaj meksykańska klasyka czyli popularne chili con carne. Niby nic trudnego, bo wystarczy połączyć mięso, fasolę, kukurydzę i pomidory... ale to nie prawda, bo smak tkwi w szczegółach: w przyprawie kumin i zróżnicowanych dodatkach zawierających chilli. Ja dodaję zarówno tabasco zielone, jak i chilli w proszku a także świeżą ostrą, tajską papryczkę.. wynik jest naprawdę ostry i boski... dodatek placków tortilli łagodzi trochę ten smak. Zapraszam.
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- papryczka chilli (u mnie mała tajska)
- 1 łyżeczka przyprawy chilli
- 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- puszka pokrojonych pomidorów
- łyżeczka tabasco jalapeno
- czerwona papryka
- 4 łyżki passaty pomidorowej (domowej)
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- awokado
- 2 duże tortille
- ser starty
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewam olej i szkle cebule drobno posiekane, dodaje czosnek drobno posiekany, chilli drobno pokrojone, chilli w proszku, kmin rzymski, oregano i mieszając smażę przez minutę. Dodaje mięso, mieszając smażę dalej. Gdy mięso się zrumieni, dodaje pomidory z zalewą i passate (w razie potrzeby uzupełniamy wodą lub bulionem wołowym). Dodaje paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawiam solą oraz pieprzem. Przykrywam i gotuję przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaję odsączoną fasolę, kukurydzę, tabasco i chwilę razem gotuję.
Miedzy 2 tortille wkładam dużo startego sera, następnie tortillę umieszczam na elektrycznym grillu i czekam aż ser się stopi i placki skleją się ze sobą. Kroję na trójkąty. Podaje na gorąco z chilli i plasterkami awokado.
Już dawno nie jadłam chilli con carne! Dobry pomysł na dzisiejszy obiad.. z torttilla zapiekana serem jeszcze nie próbowałam,wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńspróbuj bo to fajne połączenie.
Usuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję.
UsuńPysznie podane. Cudownie wygląda.
OdpowiedzUsuńciesze się, dziękuje i pozdrawiam.
UsuńPiękne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje.
UsuńPYSZNE !! Super przepis !
OdpowiedzUsuńOd siebie dodam, że zrobiłem z połowy proponowanych ilości składników i wystarczyło dla 4 dorosłych osób ;) Proponuje od siebie dać odrobinę mniej chili, a więcej np tabasco jalapeno, lub w ogóle chilli w proszku zastąpić czerwonym tabasco.
Cudowny przepis i świetny blog :)