Dorada z grilla z kolorowym sosem

Nastał czas grilla, pogoda dopisuje dlatego nie siedźmy w domu ale wykorzystajmy ten czas na pikniki, wspólne grillowanie i pyszne jedzenie. A że grill nie zawsze musi być typowo mięsny, ryby też pysznie z niego smakuje polecam doradę, która nie tylko smakuje wybornie ale i pięknie się prezentuje na talerzu. 


Dorada z grilla z kolorowym sosem 

  • limonka sparzona
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziela angielskie
  • 2 cebule 
  • koperek
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • 3 dorady
sos:
  •  cebula
  • pomidor
  • ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • liście świeżego tymianku
  • natka pietruszki
  • mała papryczka chilli
  • 2 ogórki konserwowe curry (domowy)
  • 100 ml oliwy extra virgin
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz czarny

Dorady umyć, dokładanie odciąć płetwy, skrzela. Zrobić marynatę. Do miseczki przecisnąć czosnek, dodać sok z limonki, świeżo mielony pieprz,  ziele angielskie, sól i olej rzepakowy. Koperek posiekać a cebule pokroić w piórka. Dodać do marynaty, wymieszać  całość.  Na dno naczynia w którym będziemy marynować  ryby ułożyć  trochę zamarynowanej cebuli z sosem, do każdej dorady do środka włożyć porcję zamarynowanej cebuli, ryby  ułożyć w naczyniu, przykryć reszta cebuli, polać pozostałą marynatą i wstawić do lodówki na noc, a przynajmniej na min 2 h.

Rozgrzać grilla, dorady umieścić na tackach lub w specjalnie do ryb przeznaczonych opiekaczach. Grillujemy po 8 minut z każdej strony.

W międzyczasie przygotować sos. Posiekać drobno cebule, pomidora, ogórki konserwowe, chili, natkę i czosnek. Włożyć wszystko do miseczki, dodać sok z cytryny, oliwę, sol i pierz do smaku wymieszać. Sos odstawić do lodówki na czas grillowania ryb.  Gotową rybę na talerzu polać sosem, posypać tymiankiem i udekorować plasterkami limonki. 

Grillowanie 2014


4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger