Nastał czas grilla, pogoda dopisuje dlatego nie siedźmy w domu ale wykorzystajmy ten czas na pikniki, wspólne grillowanie i pyszne jedzenie. A że grill nie zawsze musi być typowo mięsny, ryby też pysznie z niego smakuje polecam doradę, która nie tylko smakuje wybornie ale i pięknie się prezentuje na talerzu.
Dorada z grilla z kolorowym sosem
- limonka sparzona
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziela angielskie
- 2 cebule
- koperek
- świeżo mielona sól
- świeżo mielony pieprz czarny
- 3 dorady
sos:
- cebula
- pomidor
- ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- liście świeżego tymianku
- natka pietruszki
- mała papryczka chilli
- 2 ogórki konserwowe curry (domowy)
- 100 ml oliwy extra virgin
- świeżo mielona sól
- świeżo mielony pieprz czarny
Dorady umyć, dokładanie odciąć płetwy, skrzela. Zrobić marynatę. Do miseczki przecisnąć czosnek, dodać sok z limonki, świeżo mielony pieprz, ziele angielskie, sól i olej rzepakowy. Koperek posiekać a cebule pokroić w piórka. Dodać do marynaty, wymieszać całość. Na dno naczynia w którym będziemy marynować ryby ułożyć trochę zamarynowanej cebuli z sosem, do każdej dorady do środka włożyć porcję zamarynowanej cebuli, ryby ułożyć w naczyniu, przykryć reszta cebuli, polać pozostałą marynatą i wstawić do lodówki na noc, a przynajmniej na min 2 h.
Rozgrzać grilla, dorady umieścić na tackach lub w specjalnie do ryb przeznaczonych opiekaczach. Grillujemy po 8 minut z każdej strony.
W międzyczasie przygotować sos. Posiekać drobno cebule, pomidora, ogórki konserwowe, chili, natkę i czosnek. Włożyć wszystko do miseczki, dodać sok z cytryny, oliwę, sol i pierz do smaku wymieszać. Sos odstawić do lodówki na czas grillowania ryb. Gotową rybę na talerzu polać sosem, posypać tymiankiem i udekorować plasterkami limonki.
Niesamowicie apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi milo , zdjęcie odwzajemnia smak.
UsuńPyszna rybka, ale nie mogę oderwać oczu od pięknego talerzyka :D
OdpowiedzUsuńdziękuję. pozdrawiam.
Usuń