Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa

Lemoniada najczęściej kojarzy nam się z wodą, cytryną i kostkami lodu. Tymczasem do przygotowania jej możemy użyć każdych owoców. Obecnie trwa sezon na rabarbar, truskawki i zamiast gotować tradycyjny z nich kompot możemy wyczarować pyszną lemoniadę, którą nie pogardzą ani dorośli ani dzieci. Dla dorosłych można ją wzmocnić czymś wyskokowym, a dzieciom dodać kawałki galaretek. Otrzymamy bardzo orzeźwiający, letni, niebanalny napój. 


Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa
  • 2 laski rabarbaru 
  • 3 szklanki pokrojonych truskawek (plus dodatkowe do karafki)
  • 4 łyżki brązowego cukru (lub miód do smaku)
  • 1 litr wody mineralnej gazowanej (może być sodowa)
  • listki mięty
  • kostki lodu
  • limonka
  • ewentualnie 100 ml alkoholu
  • galaretka truskawkowa Winiary
  • 450 ml wody


Rabarbar umyć i pokroić, przełożyć do garnka. Dodać truskawki, cukier lub miód. Gotować na wolnym ogniu ok 10 minut, mieszając żeby się nie przypaliły, aż owoce się rozpadną i będą przypominały papkę. Pozostawić do wystygnięcia. Następnie przetrzeć dokładnie przez sito albo przez gazę. Sok, który nam zostanie zalać wodą mineralną, dodać do smaku sok z limonki, plasterki limonki, kawałki truskawek, listki mięty, ewentualnie dosłodzić. Odstawić do lodówki. Przed podaniem do lemoniady dodać kostki lodu. 

Wersja dla dorosłych. Można wlać ok 100 ml alkoholu.



Wersja dla dzieci. Galaretkę zalać wrzącą wodą, wymieszać, wlać do płaskiego pojemnika. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Gotową pokroić na kostki. Dzieciom do ich szklaneczek z lemoniadą nałożyć kilka kawałków galaretki.  


RabarbaloveRozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!


4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger