Łosoś azjatycki z grilla z winegretem

Majówka rozpoczęta, a z nią sezon grillowy, a jak u Was? Bo u nas grill rozpoczęty na rybkę, czyli był łosoś z grilla w azjatyckiej marynacie z całkiem prostą sałatką i francuskim winegretem, czyli małżeństwo doskonałe. Polecam.



Łosoś azjatycki z grilla z winegretem
marynata:
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte
  • kawałek świeżego imbiru starty
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu terijaki
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka oleju rzepakowego 
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mirin
dodatki:
  • ogórek
  • 2 pomidory
  • sałata lodowa
  • 2 garście liści szpinaku
  • koperek
  • sos vinaigrette
sos vinaigrette/winegret:
  • 1 łyżka drobno posiekanej szalotki lub cebulki (dałam dymkę)
  • 1/2 łyżki musztardy Dijon 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
  • 1/2 łyżki octu winnego 
  • 1/3 lub 1/2 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek lub oleju 
  • świeżo zmielony pieprz

Łososia umyć, osuszyć, jeśli płaty są w całości to pokroić na 4 kawałki. 
Zrobić marynatę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Odłożyć 1-2 łyżki. Umieścić łososia w woreczku strunowym i dodać marynatę. Wymieszać. Odstawić do lodówki i marynować  min. 30 minut, a najlepiej noc.
Przygotować i rozgrzać grilla. Rybę wyjąć z marynaty i osączyć. Rybę wyłożyć albo na tackę aluminiową albo bezpośrednio na rozgrzaną kratkę. Grillować rybę ok 7-8 minut. W trakcie odwrócić na drugi bok i dopiec. Można też go przygotować na grillu elektrycznym.
Zrobić sałatkę. Szpinak umyć. Ogórki pokroić w półplasterki, pomidory w ósemki, sałatę porwać na kawałki. Wszystko ułożyć w misce, dodać posiekany koperek i polać sosem winegret. 

Przygotować sos winegret można na dwa sposoby, albo wszystkie składniki dać do jednego słoiczka, zakręcić i porządnie wstrząsnąć aż się sos połączy, albo druga metoda bardziej preferowana przez Julie to wymieszać szalotki lub cebulki z musztardą i solą. Dodać sok z cytryny i ocet, energicznie wymieszać to trzepaczką, a gdy się połączą cały czas mieszając wlewać oliwę lub olej, aż powstanie gładka emulsja. Doprawić świeżo zmielonym pieprz. Skosztować (zanurzyć kawałek sałaty w sosie) i skorygować smak solą, pieprzem, i / lub kroplami soku z cytryny.


2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger