Łosoś azjatycki z grilla z winegretem
Majówka rozpoczęta, a z nią sezon grillowy, a jak u Was? Bo u nas grill rozpoczęty na rybkę, czyli był łosoś z grilla w azjatyckiej marynacie z całkiem prostą sałatką i francuskim winegretem, czyli małżeństwo doskonałe. Polecam.
Łosoś azjatycki z grilla z winegretem
marynata:
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte
- kawałek świeżego imbiru starty
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu terijaki
- łyżka miodu
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżka soku z cytryny
- łyżka mirin
- ogórek
- 2 pomidory
- sałata lodowa
- 2 garście liści szpinaku
- koperek
- sos vinaigrette
- 1 łyżka drobno posiekanej szalotki lub cebulki (dałam dymkę)
- 1/2 łyżki musztardy Dijon
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1/2 łyżki octu winnego
- 1/3 lub 1/2 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek lub oleju
- świeżo zmielony pieprz
Łososia umyć, osuszyć, jeśli płaty są w całości to pokroić na 4 kawałki.
Zrobić marynatę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Odłożyć 1-2 łyżki. Umieścić łososia w woreczku strunowym i dodać marynatę. Wymieszać. Odstawić do lodówki i marynować min. 30 minut, a najlepiej noc.
Przygotować i rozgrzać grilla. Rybę wyjąć z marynaty i osączyć. Rybę wyłożyć albo na tackę aluminiową albo bezpośrednio na rozgrzaną kratkę. Grillować rybę ok 7-8 minut. W trakcie odwrócić na drugi bok i dopiec. Można też go przygotować na grillu elektrycznym.
Zrobić sałatkę. Szpinak umyć. Ogórki pokroić w półplasterki, pomidory w ósemki, sałatę porwać na kawałki. Wszystko ułożyć w misce, dodać posiekany koperek i polać sosem winegret.
Przygotować sos winegret można na dwa sposoby, albo wszystkie składniki dać do jednego słoiczka, zakręcić i porządnie wstrząsnąć aż się sos połączy, albo druga metoda bardziej preferowana przez Julie to wymieszać szalotki lub cebulki z musztardą i solą. Dodać sok z cytryny i ocet, energicznie wymieszać to trzepaczką, a gdy się połączą cały czas mieszając wlewać oliwę lub olej, aż powstanie gładka emulsja. Doprawić świeżo zmielonym pieprz. Skosztować (zanurzyć kawałek sałaty w sosie) i skorygować smak solą, pieprzem, i / lub kroplami soku z cytryny.
Podoba mi się taki łosoś. Mniam, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńDoskonały:-)
OdpowiedzUsuń