Moja grochówka
Grochówka jak każdy wie to zupa przyrządzana z łupanego grochu, na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. Gęsta, treściwa, rozgrzewająca i mimo że czerwiec za pasem temperatura nie skłania do letnich potraw, ale właśnie do solidnych dań takich jak polska grochówka. Jedni jedzą ja tak gęsta ze aż łyżka stoi, ja wolę bardziej rzadszą, lżejszą jej wersję. Ale nieważne jaka będzie, ważne że jako Polacy jesteśmy do niej przywiązani i jadamy ją chętnie niezależnie od pory roku .
Zupa grochówka
- 300 g łuskanego grochu
- 250 g dobrego wędzonego boczku bez skóry
- pół selera
- marchew
- pietruszka
- por biała część
- cebula duża
- liście lubczyku posiekane
- 4 duże ziemniaki
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- pieprz świeżo mielony
- majeranek
- sól
- łyżka oleju
Seler, marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora pokroić drobno. Wszystkie te warzywa wraz z boczkiem dodać do gotującego się grochu po ok. 20 min. Można także dodać kiełbasę jak ktoś lubi. Do zupy dodać liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, majeranek, doprawić solą i pieprzem. Cebule posiekać w kostkę i usmażyć na oleju. Dodać do zupy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać po 10 min. od dania pozostałych warzyw. Gotujemy aż warzywa będą miękkie ale się nie rozgotują. Wyjmij z zupy boczek, pokrój go w kostkę i przełóż z powrotem do zupy.
Gotową zupę przyprawić ewentualnie solą, pieprzem i majerankiem, posypać natką.
uwielbiam grochówkę pod każda postacią :) pięknie się Twoja prezentuje!
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo.
Usuńświetna i pożywna zupa:)
OdpowiedzUsuńtak i rozgrzewająca.
Usuńwygląda pysznie! ;)
OdpowiedzUsuńmiałam taka nadzieję.
UsuńHmm wygląda naprawdę pysznie. Chyba się skuszę na coś takiego.
OdpowiedzUsuńpolecam.
UsuńUwielbiam grochówkę!
OdpowiedzUsuńto tak jak ja.
UsuńPyszna! Lubię choć rzadko robię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
to tak jak ja pozdrawiam.
Usuń